h2ologoprimair


knw uitgever h2o

Waternetwerk

Olympische Wetskills in Zuid Korea

Wetskills Water Challenge 2018 stond in het teken van de Olympische Winterspelen in Zuid Korea. De competitie is gewonnen door het team dat werkte aan een Water en Energie casus van Waternet Amsterdam en de Seoul Waterworks Agency.

wetskills seoul 2Sustainable future: Water & Energy

Het team dat werkte aan case 2 'Sustainable future: Water & Energy' heeft de Olympische Wetskills competitie gewonnen. Dit was een gezamenlijke casus van Waternet en het Koreaanse Seoul Water Works Agency : "For 2040, Amsterdam strives for all energy used in the city to come from renewable resources. Seoul has a similar urgent need for sustainable energy. If these cities want to have a 100% sustainable energy supply, they have to look for other sustainable energy sources in the near future. The question is: how can water contribute to this transition? Both Waternet Amsterdam and Seoul Waterworks Agency want to contribute to achieve the goal of 100% renewable energy for both their capital cities, the Wetskills team is challenged with the question how."

wetskills seoul 4wetskills seoul 3

Over Wetskills Zuid Korea

Teams van Nederlandse en Zuid-Koreaanse Young Professionals werkten samen aan creatieve oplossingen voor water problemen. Wetskills begon in Seoul, en reisde daarna af naar het Olympische gebied. Wetskills Foundation organiseert deze editie van de Water Challenge in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Seoul, en diverse Nederlandse en Zuid Koreaanse water organisaties. De Nederlandse ambassade zet het Wetskills programma centraal in verschillende water-gerelateerde activiteiten rondom de Olympische Spelen, met oa. een business meeting en een alumni bijeenkomst.

 

2018 wetskills z koreawetskills seoul


 

Waterblog door Wetskills begeleiders Floor van der Heijden en Johan Oost 

Mark Rutte overhandigt eerste medailles in Holland Heineken House aan Wetskills winnaars

Wetskills beleefde op 12 februari 2018 een fantastische finale van Olympische klasse. De ‘Medal Hall’ in het Holland Heineken House in Gangneung was de locatie waar deze bewuste middag plaats vond. Vijf teams met elk vier deelnemers uit zowel Zuid-Korea als Nederland zetten een mooie prestatie neer door binnen twee minuten hun innovatieve oplossingen voor water gerelateerde casussen te pitchen aan publiek en juryleden. Slechts twee weken voorafgaand aan deze dag begon de Olypmische Wetskills-Zuid Korea editie en startten de teams aan deze ‘pressure cooker’.

Waterorganisaties uit Zuid-Korea en Nederland leverden de real-life watervraagstukken aan en waren dan ook in aanloop naar de finale meer en meer nieuwsgierig geworden naar de ideeën van de aan hun toegewezen teams. De spanning bouwde zich het hele programma al op naar het pitch moment op dit Olympisch podium. Alle vijf de teams wisten de spanning op het moment suprême geweldig te trotseren. Zelfs toen zich tussendoor een speciale gast bij het publiek voegde: minister-president Mark Rutte. De premier interviewde elk team na afloop terwijl ondertussen de jury in beraad ging over de winnaar. De eerste prijs (in de vorm van speciale Olympische gouden Wetskills medailles) ging uiteindelijk naar het team met een casus van Seoul Water Works Agency in samenwerking met Waternet Amsterdam. Zij kregen hun medailles omgehangen door de premier waarna de fotografen zich voor het podium verzamelden voor een reeks mooie plaatjes.

‘Trots op de deelnemers om zich zo te presenteren op het Olympisch podium voor een zaal vol VIP’s’, geeft Floor van der Heijden, begeleider van dit Wetskills evenement aan. ‘Afgelopen twee weken waren intens voor de deelnemers, maar ook voor ons als organisatoren. Ik heb er veel aan gehad, en ik heb als Young Professional veel geleerd over bijvoorbeeld hoe de business case van Wetskills vorm gegeven wordt of business diners. En ik vind het geweldig om de teams dezelfde ervaring te geven als ik heb gehad als oud-deelnemer.’

In zijn presentatie vooraf benadrukte Johan Oost, ook begeleider tijdens dit evenement, dat naast de deelnemers ook de case owners en ingeschakelde experts uit hun comfortzone moesten, wat juist de voorwaarde is om out-of-the-box te gaan. Johan: ‘Verder was de samenwerking met de ambassade en de Hongik Universiteit van grote waarde om dit unieke evenement zo vorm te geven. Deze Wetskills editie was erop gericht om verschillende partijen uit de Zuid Koreaanse en Nederlandse sector bij elkaar te brengen en middels Wetskills is dat zeer goed gelukt. Er is veel gepraat over concrete invulling van cases en al gekeken naar vervolg. Het uitgebreide business programma bestond naast de Wetskills finale uit een VIP lunch met de vice burgemeester van Amsterdam, Eric van der Brug, tea time met minister president Mark Rutte en de officiële receptie van NOC*NSF en de ambassade. De Zuid Koreaanse en Nederlandse partijen, waaronder Waternet, Delfland en Water Campus Leeuwarden / provincie Fryslan, hebben dus een prachtig podium gehad om verder te gaan met de samenwerking met Zuid Korea.

Waterblog Johan Oost, directeur Wetskills
Zuid Korea, 12 februari 2018

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het