h2ologoprimair


knw uitgever h2o

Waternetwerk

Leren op de werkplek, met Wateropleidingen

Wateropleidingen biedt ‘werkplek leren’, met werkvormen die aansluiten bij de praktijk. Het blijkt een optimale vorm om teams te laten samenwerken aan issues die spelen op een zuivering. Onlangs werd een maatwerk cursus gegeven bij Rendac.

Maatwerk op de werkplek bij Rendac

rendacRendac in Son is gespecialiseerd in inzameling en verwerking van kadavers en dierlijk restmateriaal. Het bedrijf wilde een maatwerktraining, op de werkvloer, specifiek gericht op het afvalwaterzuiveringsproces. Centrale vraag was hoe je optimaal kunt sturen in het proces, op basis van de monitoringgegevens. Doel was versterking van het vakmanschap van de procesoperators. Wateropleidingen ging ermee aan de slag en het resultaat mocht er zijn.

Hugo Dekkers, QHSE-manager bij Rendac en de opdrachtgever voor Wateropleidingen: “We zijn ons team aan het versterken en we vonden het belangrijk om met elkaar tot een goed inzicht in de zuiveringsprocessen te komen. We hebben ons vooral gericht op de samenwerking tussen de mensen.” Maatwerk op de werkplek was de beste aanpak: “Als onze medewerkers naar een algemene open cursus waren gegaan, dan was dit resultaat er nooit uitgekomen. Dit paste precies, dit was wat we nodig hadden."

Cursus als 'gewone' werkdag

Docent Helle van der Roest: ”We hebben ons als docenten zeer verdiept in het complexe afvalwaterzuiveringsproces van Rendac. Daar hebben we elke cursusdag omheen gebouwd, in de vorm van een werkdag.” Hugo Dekkers: “Je licht met elkaar de processen door: hoe zou het moeten werken en zie je dat in de praktijk ook? Heel pragmatisch.”

Operator Theo Hazenberg bevestigt dat: ”We werkten altijd met een vaste instelling van de installatie. De cursus heeft het inzicht gegeven dat het toch misschien net iets anders kon.”

Optimalisatie door bewustwording

Docent Jack Jonk benadrukt: "De zuivering ruimt op wat de productie aanlevert. Je moet er dan zeker van zijn dat er wordt aangeleverd wat je hebt afgesproken. Anders krijg je een probleem met de kwaliteit van het gezuiverde water. Het gaat dus om het consistent toepassen en om goede communicatie. Als docenten begeleiden we die bewustwording. Bij deze cursus zag je ook hoe belangrijk het is dat er iemand van het management meedraait. Dat zorgt voor commitment.”

Operator Juan Angel vat het samen: “De docenten waren echt top in hun vak en konden hun kennis en ervaring ook nog eens goed overdragen. Ik vond het vooral goed dat we nu dankzij de cursus uniformer werken, dat we op dezelfde manier dezelfde handelingen verrichten.”

Meer over deze maatwerk cursus bij Rendac: Wateropleidingen.nl - Leren op de werkplek

Wateropleidingen - maatwerk - Leren op de werkplek

Contact: Ingrid Schröders, opleidingsmanager bij Wateropleidingen, (030) 60 69 419

Informatie: Wateropleidingen.nl | Maatwerk

 

logo wateropleidingen 

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het