h2ologoprimair


knw uitgever h2o

Waternetwerk

Ireland: More or less Irish water

De Watersector in Ierland stond centraal op 15 juni 2017, tijdens de netwerkbijeenkomst 'Ireland: More or less Irish Water' georganiseerd door KNW Themagroep Internationale Samenwerking bij Waternet in Amsterdam.

Terugblik 'Ireland: More or less Irish Water'

Water genoeg in Ierland zou je zeggen. Je hoeft je hand maar op te houden en het valt er in. Misschien water te veel? Dat komt zo nu en dan ook voor. Water staat in Nederland nu niet bepaald bovenaan de agenda bij de kabinetsformatie. In Ierland ligt dat allemaal anders.
Lees verder : blog van Eilard Jacobs - Watercrisis in Ierland?

Nationaal waterketenbedrijf 'Irish Water' en het Nederlandse DRR-team

Irish floodingNa de economische crisis in Ierland staat 'Water' weer centraal: watermanagement, watervoorziening en afvalwaterbehandeling. Nationaal en internationaal is er onrust. Europa 'tikt' Ierland regelmatig op de vingers. In 2013 werd 'Irish Water' opgericht, het nationale waterketenbedrijf. De separate waterrekening wordt ingevoerd. De Ieren gaan massaal in protest. Zelfs in de Ierse kabinetsformatie van 2016 waren water en Irish Water 'hot issues'.

In 2015 – 2016 treedt de Shannon buiten haar oevers. Er zijn serieuze overstromingen in het midden en westen van Ierland. In 2015 wordt het Nederlandse DRR-Team gevraagd bij te dragen aan een peer review van het Ierse watermanagementbeleid van de Office of Public Works.

Waterbeleid, samenwerking en kennis delen

We gingen op zoek naar multi-disciplinair inzicht in de ontwikkeling van het waterbeleid in Ierland. Dat land ontwikkelt landelijk beleid, met de landelijk opererende organisatie 'Irish water'. Dit is dus een andere strategie dan in Nederland, waar het operationeel waterbeheer regionaal georganiseerd is. Wat zijn de verschillen? Wat zouden we in het eveneens kleine Nederland kunnen leren van de aanpak in Ierland?

Verder hebben diverse Nederlandse partijen, zoals het DRR-Team, contacten met Ierland. Wat doen ze daar? en hoe zijn ze daar binnengekomen?

Netwerkmiddag voor water professionals met internationale ambities. Heb je ervaring in Ierland? heb je of ideeën om kennis, diensten en/of producten naar Ierland te exporteren? Zou je jouw deskundigheid willen inzetten in het DRR-team? We delen kennis, vragen en plannen!

Programma

Na een introductie over de 'Watersector in Ierland: instanties en stakeholders', zijn er twee presentaties:

  • 'Who pays the water bill?', door Gritta Nottelman (Waternet), Internationaal lid van de Ierse 'Expert Commission on Domestic Public Water Services'
  • 'Come high water', Marjan den Braber (Royal HaskoningDHV), lid van het NL DRR-team 'Flood management in Ireland'

Met discussie en netwerkborrel na afloop.

IRELAND: MORE OR LESS IRISH WATER

donderdag 15 juni 2017 | aanvang 15:30 uur | Waternet, Amsterdam

Contact: Erik Eggers, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Eric Zandbergen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Organisatie: KNW Themagroep Internationale samenwerking

 

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het