secundair logo knw 1

12 april | Workshop in Regio West over 'Veiligheid tijdens het werk', voor vakspecialisten in de watersector. Kennis in de Regio, donderdagmiddag 12 april bij awzi Harnaschpolder in Den Hoorn.

Veilig werken: nut en noodzaak!

KIR logo blauwVeilig werken is helaas niet vanzelfsprekend, maar moet wel gebeuren om onnodig leed, overlast en onkosten te voorkomen, laat staan een slechte pers. Hoe is de veiligheid geborgd vanuit de vergunningen? En wat kunnen we leren van collega's in andere sectoren? Met lessons learned vanuit de chemische industrie, waar gewerkt wordt met strengere veiligheidsnormen dan in de watersector. En ervaringen vanuit het rioleringsbeheer, waar in besloten ruimtes van de riolering gewerkt wordt met risico's op zuurstofgebrek en de vorming van explosieve mengsels en giftige (H2S) dampen.

Programma

12:30   Inloop met lunch, beschikbaar gesteld door DSBV
13:00  

Welkom en inleiding
- door Jack Jonk (coördinator Kennis in de Regio)

Het risico van trillingen
Trillingen zijn een fenomeen waarvan de risico’s vaak niet genoeg worden onderkend. Met een praktijk voorbeeld waarbij een ventilator uit elkaar is gespat. Als medewerkers in de buurt hadden gestaan, had dit kunnen leiden tot ernstig letsel of zelfs overlijden.
- door Ferry Spaans (DSBV)

Borging van veiligheid vanuit de vergunningen
Vanuit de vergunningen worden voorschriften meegegeven die de veiligheid moeten borgen. Wat zijn de huidige ervaringen, in hoeverre helpen vergunningen ons hierbij, en op welke punten missen er nog zaken? Wat is de rol van het overleg tussen vergunning-aanvrager en de vergunning-verlener?
- door Maarten Knoppert (DSBV)

14:00   Pauze
14:30   Lessons learned vanuit de chemische industrie
In de chemische industrie gelden strenge veiligheidsnormen en dito gedrag. Deze cultuur is veel minder algemeen in de watersector. Waar zitten belangrijke verschillen, en wat kan de watersector leren uit de chemische industrie? Kunnen regels ook doorslaan, en dan contra-productief werken? En hoe ver gaat de verantwoordelijkheid van de medewerker zelf?
- door Diana Schilperoord (Evides)

Omgaan met besloten ruimtes in de riolering
Besloten ruimtes vormen een risico, dat is algemeen bekend. Minder duidelijk is echter wanneer er precies sprake is van een besloten ruimte, en welke risico’s er verbonden zijn met het betreden van ogenschijnlijk ongevaarlijke ruimtes. Dit heeft in het verleden geleid tot ongevallen. In het rioleringsbeheer wordt regelmatig gewerkt in besloten ruimtes van de riolering, met risico’s op zuurstofgebrek, maar ook de vorming van explosieve mengsels en giftige (H2S) dampen.
- door Arend Jan Costermans (KAM medewerker Valk en de Groot)

15:30   Afsluiting met conclusies door de dagvoorzitter
15:45   Borrel

Werken in de watersector, hoe is jouw veiligheid gewaarborgd?

  • Datum: donderdag 12 april 2018
  • Tijd: 12:30 - 16:30 uur, met lunch
  • Locatie: awzi Harnaschpolder, Peuldreef 4, Den Hoorn
  • Kosten: KNW-lid/bedrijfslid 75 euro; niet-lid 95 euro; student-lid 25 euro
  • Meld je aan via het Registratieformulier
  • Organisatie: Ferry Spaans en Jan Willem Mulder; Kennis in de Regio

Kennis in de Regio - 2018

Regio West: 12 april (Veiligheid tijdens het werk) en 22 november (Energie)
Andere Regio's: zie Kennis in de Regio 2018