secundair logo knw 1

4 april | In het Kingfisher-programma assisteren Nederlandse waterschappen bij de vorming van Catchment Management Agencies (CMA's) in Zuid-Afrika. Wat kunnen we hieruit leren voor het waterbeheer in Nederland? Ervaringen uit het programma werden gedeeld tijdens een seminar op woensdag 4 april in Zwolle.

kingfisher programmeKingfisher - Decentraal waterbeheer in Zuid-Afrika

Wie anders dan Nederland is in staat om het decentraal waterbeheer als model te introduceren in het buitenland? In het Kingfisher-programma assisteren maar liefst 12 Nederlandse waterschappen in Zuid-Afrika bij de vorming van negen Catchment Management Agencies (CMA's). Het is daarmee verreweg het grootste internationale samenwerkingsprogramma waarbij Nederlandse waterschappen betrokken zijn.

Samenwerking Nederlandse waterschappen

Als bijvangst wordt gekeken naar de kennis en ervaring in Zuid-Afrika die nuttig kunnen zijn voor het Nederlandse waterbeheer, als ook naar commerciële mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven. Inmiddels is Kingfisher een paar jaar in de lucht en wordt de tijd rijp geacht om de ervaringen met de watersector te delen. Ervaringen die ook belangrijk zijn voor de Blue Deal 2018-2030 tussen de Rijksoverheid en de waterschappen. Deze deal is een “verdubbelaar”, wat betekent dat het Rijk de financiële inzet van de waterschappen in dit programma over de komende jaren zal verdubbelen.

Redenen genoeg voor de KNW Themagroep Internationale Samenwerking om op woensdagmiddag 4 april een seminar te organiseren, waarin de ervaringen uit het Kingfisher-programma werden gepresenteerd. Er werd ook gekeken naar leerervaringen die ook elders kunnen worden toegepast. Het doel van onze kennisuitwisseling is niet om oplossingen als een blue print te presenteren, maar als “food for thought” omdat toepassing in ieder land verschillend zullen zijn.

Verslag van de bijeenkomst
zie Ervaringen met het Kingfisher programma

Organisatie
KNW Themagroep Internationale Samenwerking


Programma

  1. Inleiding Kingfisher-programma
    - door Rob Uijterlinde (Unie van Waterschappen)
  2. Ervaringen met de Hydronet Water Control Room: een tool voor beslissingsondersteuning in operationeel waterbeheer, die zowel in Nederland als in Zuid Afrika gebruikt wordt
    - door Rutger van Ouwerkerk (Waterschap Brabantse Delta) en Helga Vuist (Hydrologic)
  3. Het seminar wordt afgesloten met een Ronde Tafel, waaraan zal worden deelgenomen door de inleiders en door vertegenwoordigers van de 12 samenwerkende waterschappen. Pitches worden gehouden door Hans Waals (WSHD): hoe pas je internationaal werk in tussen je andere werkzaamheden en het spanningsveld daarin; Louwrens Op de Beek (Royal IHC): ervaringen en perspectief i.s.m. Kingfisher vanuit het bedrijfsleven; Marleen van Rijswick (UU): ervaringen vanuit de kennisinstellingen en Harry Tolkamp (WS Limburg) over het werken met cultuurverschillen.
    Na afloop is er gelegenheid voor een afsluitend drankje.

Seminar: Het Kingfisher programma

  • Datum: woensdag 4 april 2018
  • Tijden: 14:30 - 17:00 uur
  • Locatie: Waterschap Drents Overijsselse Delta, Dr. Van Deenweg 186, 8025 BM Zwolle
  • Kosten: gratis
  • Aanmelden: via het registratieformulier

Organisatie
KNW Themagroep Internationale Samenwerking
Contact: Erik Eggers, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Achtergrond Kingisher programma
Zie UVW | Officiële samenwerking Zuid-Afrika en Nederlandse waterschappen en VNG International | WISA 2016 Conference in Durban