secundair logo knw 1

Advanox Flow Container | Foto Van Remmen

Met de komst van strengere Europese richtlijnen voor stedelijk afvalwater groeit de druk op waterschappen om medicijnresten effectief uit afvalwater te verwijderen. Van Remmen UV Technology biedt met de Advanox Flow een innovatieve en milieuvriendelijke oplossing. “Met deze techniek halen we verwijderingspercentages die boven de wettelijke norm liggen”, vertelt Thomas van Remmen, business developer bij Van Remmen UV Technology.


Deze content is een productie van Water Alliance


DEF Van Remmen NB Thomas van Remmen 240 Thomas van RemmenDe Advanox Flow maakt gebruik van geavanceerde oxidatie, een combinatie van UV-licht en waterstofperoxide. Deze techniek breekt medicijnresten af tot biologisch afbreekbare componenten. Er zijn verschillende technieken beschikbaar, maar volgens Van Remmen biedt deze techniek voordelen ten opzichte van traditionele methoden, zoals ozon en actieve kool.

“In vergelijking met ozon is onze techniek sterker en is er geen kans op schadelijke bromaatvorming. Actieve kool heeft een hogere CO2-impact en raakt uiteindelijk verzadigd, wat extra kosten en onderhoud met zich meebrengt.” Doordat de Advanox Flow de medicijnresten oxideert en afbreekt, is er geen noodzaak voor verdere verwerking van afvalstoffen, wat kosten en milieubelasting vermindert. “De installatie is compact en modulair. Een zeecontainer met een Advanox-installatie kan tot 200 tot 400 kubieke meter afvalwater per uur behandelen. Door meerdere reactoren te combineren, is de capaciteit eenvoudig schaalbaar.”

Aangepast reactorontwerp
Maar, volgens Van Remmen, onderscheidt de Advanox Flow zich door energie-efficiëntie. “In vijf jaar tijd hebben we onze technologie geoptimaliseerd. Door het reactorontwerp aan te passen, verspillen we geen energie. In vergelijking met 2019 verbruiken we nu meer dan de helft minder stroom.” Momenteel kan de techniek een kubieke meter water zuiveren met slechts 0,1 tot 0,15 kilowattuur. In eerdere tests lag dit nog tussen de 0,35 en 0,50 kilowattuur per kuub. Deze energiebesparing moet van de Advanox Flow een aantrekkelijke optie maken.

We zijn al in gesprek met andere waterschappen en bedrijven, zowel in Nederland als in het buitenland, om meer referentieprojecten op te zetten

De Advanox Flow heeft aangetoond te werken in diverse demonstratieprojecten. Recent werd een succesvolle proef uitgevoerd op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Utrecht in samenwerking met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en aannemer GMB. Hier werden medicijnresten volgens de STOWA-methodiek gemeten. De resultaten toonden aan dat, met een energieverbruik van 0,1 kilowattuur per kubieke meter, een verwijderingspercentage van meer dan 85 procent haalbaar is voor de Europese gidsstoffen.

Referentieprojecten opzetten
Het maakt Van Remmen enthousiast over de toekomst. “We zijn al in gesprek met andere waterschappen en bedrijven, zowel in Nederland als in het buitenland, om meer referentieprojecten op te zetten. Dit is essentieel om onze technologie verder te implementeren. We willen de techniek ook kunnen toepassen in andere niches, zoals bij verwijdering van zeer zorgwekkende stoffen in de industrie.”

Met de Advanox Flow wil Van Remmen UV Technology een belangrijke stap zetten in het verduurzamen van afvalwaterzuivering en bijdragen aan schoon en veilig drinkwater. “Door onze technologieën te blijven demonstreren en optimaliseren, kunnen we waterschappen helpen om aan de nieuwe normen te voldoen, terwijl we bijdragen aan een schoner milieu.”


Water Alliance  is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de WaterCampus in Leeuwarden

h2ologoprimair    PARTNER CONTENT

De content op deze pagina is gemaakt door partners van H2O Media. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van H2O.

Wilt u hier uw content presenteren? Bel naar 070 3234 070 of mail naar h2o@mooijmanmarketing.nl.