secundair logo knw 1

De Ducam-installatie

Na vier jaar testen lukte het eindelijk om eiwitten te winnen uit aardappelsap met membraanfiltratie. Nu ontstaat er steeds meer belangstelling in de industrie voor het Ducamsysteem van Wafilin Systems. 


Deze content is een productie van Water Alliance


Het membraanfiltratie systeem Ducam (Duurzaam Concentreren van Aardappelsap met Membranen) won in februari de ‘Water Innovator of the Year’ verkiezing. Het concept: aardappelsap wordt geconcentreerd waarna er waardevolle eiwitten worden gewonnen met behulp van hitte coagulatie. Ducam is een samenwerking tussen Wafilin Systems en zetmeelproducent Avebe. “Met Ducam creëren we een eiwitten stroom voor de diervoederindustrie”, aldus Harry van Dalfsen van Wafilin Systems. 

Lang leek het onmogelijk om eiwitten te winnen uit aardappelsap. In de jaren zeventig loosden zetmeelfabrieken het eiwitrijke sap in het oppervlaktewater. Dat had tot gevolg dat door immense schuimvorming wegen langs de kanalen moesten worden afgesloten. Later werden de eiwitten thermisch gescheiden, een energie- en waterintensief proces. 

Pogingen om eiwitten te winnen met membranen liepen vast vanwege de hoge kosten. Totdat Avebe in 2014 Van Dalfsen vroeg nog één poging te wagen. Na vier jaar testen lukte het wel met het Ducam-systeem. 

“Aardappels bestaan voor 80 procent uit water”, vertelt Van Dalfsen. “In dat water zitten veel eiwitten, die ontzettend moeilijk te filteren zijn. Je krijgt al snel te maken met verstoppingen en vervuiling van de membranen. Daarnaast was het een uitdaging om de techniek betaalbaar te maken. Daarom heeft het ook lang geduurd. Uiteindelijk hebben we een gepatenteerde oplossing gevonden. En dat is mooi, want het project heeft miljoenen gekost.”

Op volle toeren

De eerste Ducam-installatie is gebouwd op de fabriek van Avebe in Ter Apelkanaal, waar het systeem inmiddels al twee jaar op volle toeren draait. “De eiwitten worden gebruikt in de diervoederindustrie. Het systeem zorgt niet alleen voor een waardevol restproduct, maar vermindert ook de CO2-voetafdruk en reduceert het water- en energieverbruik”, stelt Van Dalfsen.

Een tweede Ducam-installatie op een Avebelocatie in Duitsland is inmiddels in aanbouw. Maar niet alleen de zetmeelindustrie ziet de technologie zitten. Van Dalfsen: “Momenteel is er een run naar ons toe, want we kunnen ook eiwitten uit andere reststromen halen. Eigenlijk is de hele biotechnologie geïnteresseerd in Ducam. We zijn begonnen met 2 werknemers en dat zijn er inmiddels 15. Voor de helft zijn dat voedingsmiddelentechnologen en de andere helft chemisch technologen.”

Volgens Van Dalfsen zijn membraantechnieken van belang in de uitdagingen van de toekomst. “Als bedrijf richten we ons op een iets moeilijkere markt. We willen niet alleen maar water zuiveren, maar ook producten winnen. De term ‘afvalwater’ bestaat dan ook niet voor Wafilin Systems - er zitten altijd stoffen in die we kunnen hergebruiken. Membranen spelen een belangrijke rol in de circulaire economie en aan deze transitie willen we graag bijdragen.”


Water Alliance is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de WaterCampus in Leeuwarden  

h2ologoprimair    PARTNER CONTENT

De content op deze pagina is gemaakt door partners van H2O Media. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van H2O.

Wilt u hier uw content presenteren? Bel naar 070 3234 070 of mail naar h2o@mooijmanmarketing.nl.