De door Holland Sensor ontwikkelde Mizu Sensor moet een oplossing bieden voor een bekend probleem: het snel en nauwkeurig meten van metalen in water zonder dat er uitgebreide laboratoriumprocedures nodig zijn. “Mizu geeft binnen enkele minuten realtime een nauwkeurige analyse”, zegt Leo de Zeeuw, directeur bij Holland Sensor.
Deze content is een productie van Water Alliance
ILeo de Zeeuwn de huidige praktijk is het meten van metalen in water een tijdrovend proces. Monsters moeten naar een laboratorium worden vervoerd om daar te worden geanalyseerd. Het duurt vaak meerdere dagen voordat de resultaten beschikbaar zijn. Voor waterbedrijven, industrieën, onderzoeksinstellingen en NGO’s, die direct willen weten wat de waterkwaliteit is, werkt dit vertragend. Realtime metingen kunnen schade en milieu- en gezondheidsproblemen voorkomen, stelt De Zeeuw.
“Er bestaan meetinstrumenten voor in het veld, maar die zijn vaak complex en vereisen specialistische kennis. Je moet bijna een halve laborant zijn om ze te bedienen. De Mizu - water in het Japans - Sensor kan daarom een revolutie ontketenen. Veldwerkers hoeven niet langer watermonsters naar een laboratorium te sturen en dagen te wachten op resultaten. Onze sensor geeft binnen een paar minuten uitslag.”
Boron Doped Diamond-technologie
De Mizu Sensor is een compact apparaat dat gebruikmaakt van de zogeheten Boron Doped Diamond-technologie. Kortweg bestaat deze technologie uit een speciale diamant, gecombineerd met een platina-elektrode en een referentie-elektrode. De technologie biedt een precisie bij het detecteren van zware metalen op ppb-niveau (parts per billion). Dit staat gelijk aan een meetniveau van laboratoria, legt De Zeeuw uit.
Onze focus ligt nu op het perfectioneren van de technologie en het verkrijgen van feedback van gebruikers
“Het gebruik is eenvoudig: een watermonster wordt in een meetcel geplaatst, waarna een vloeistof wordt toegevoegd. De meting wordt gestart via een mobiele app en binnen 3 tot 6 minuten worden de resultaten weergegeven op de telefoon en in de cloud. Een veldwerker krijgt niet alleen direct een concentratie te zien, maar kan die data ook direct delen. Dat maakt de sensor ideaal voor organisaties die snel beslissingen moeten nemen.”
Volgens De Zeeuw onderscheidt de Mizu Sensor zich door de combinatie van snelheid, precisie en gebruiksgemak. “Omdat goed opgeleid personeel steeds moeilijker te krijgen is, ontwikkelden we een sensor die door iedereen te gebruiken is. Gebruikers worden geholpen door de simpele user interface op hun telefoon.”
Veertien metalen
De Mizu Sensor is ontworpen om meerdere metalen te meten. “In totaal kunnen we straks 14 metalen detecteren, waaronder koper, zilver, lood en zink”, legt De Zeeuw uit. Daarnaast heeft de sensor een cloud-based softwareoplossing waarmee updates downloadbaar zijn. Elke keer dat
Holland Sensor een nieuwe metaalmeting ontwikkelt en vrijgeeft, kan deze wereldwijd en automatisch worden toegevoegd.
Inmiddels is de sensor klaar voor gebruik en de eerste demonstratieprojecten gaan in januari 2024 van start. Holland Sensor, voortgekomen uit Holland Water, actief in legionellabeheer en -bestrijding, sloot hiervoor samenwerkingen met onderzoeksinstituten, laboratoria en industrieën, vertelt De Zeeuw.
"Het is enorm leuk om te zien dat we momenteel, zonder dat we enige verkoopactiviteiten zijn gestart, al worden gevonden door bedrijven die de noodzaak inzien van het gebruik van sensoren voor zware metalen. Voor ons een bevestiging dat we op de goede weg zijn en een product ontwikkelen wat er simpelweg niet is. Onze focus ligt nu op het perfectioneren van de technologie en het verkrijgen van feedback van gebruikers. De commerciële uitrol volgt daarna. We zien een enorme markt, niet alleen in Europa, maar wereldwijd.”
Water Alliance is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de WaterCampus in Leeuwarden