secundair logo knw 1

Klaren International ontving onlangs een order voor twee nieuwe zelfreinigende verdampers van Aziatische farmaceutische producenten. In het continent zijn er relatief veel verdampers in gebruik. “Je ziet dat de regelgeving daar eigenlijk strenger is dan in Europa”, zegt Eric Veen, CFO van Klaren International. 


Deze content is een productie van Water Alliance

DEF Klaren Eric VeenEric Veen


Farmaceutische producenten gebruiken vaak grote hoeveelheden water. Gebruikte zouten, organisch materiaal en complexe verbindingen vervuilen het water in het productieproces. De verwerking hiervan is lastig en relatief duur. Meer en meer industrieën hergebruiken het water door bijvoorbeeld verdamping technologieën te gebruiken. Warmtewisselaars in deze technologie moeten gereinigd worden door vervuiling, met de nodige gevolgen.

“We komen verdampingsinstallaties tegen waar na twee weken operatie de unit al schoongemaakt moeten worden”, vertelt Veen. “Soms zijn deze bedrijven een paar dagen of een week bezig met reinigingswerkzaamheden en daardoor uit de productie. Daarnaast dragen vervuilde warmtewisselaars bij aan een verlaagde warmteoverdrachtscoëfficiënt, verhoogt het de drukval, vermindert het de flow en resulteert het in een lagere verdampingscapaciteit en productieverlies.”

Veel farmaceutische producenten in Azië maken gebruik van de verdampingtechnologie. Klaren International is er de afgelopen jaren gegroeid, zegt Veen. “We zijn de afgelopen jaren sterk gefocust op Azië en specifiek India. Hier richten we ons niet alleen op de farmaceutische industrie, maar op industrieel afvalwater in het algemeen. Je ziet dat de regelgeving daar strenger is dan in Europa. Er wordt daar meer gestuurd op Zero Liquid Discharge (ZLD).”

Dat de Europese industrie vaak voor alternatieven kiest, heeft volgens Veen een andere reden. “Vanwege de energie-efficiency zijn technieken zoals membraantechnologie gebruikelijker in Europa. Pas in de laatste fase wordt er gekozen voor een thermisch proces. De verwachting is dat ZLD ook in Europa belangrijker gaat worden. Dan zal het voor de industrie te duur worden om afvalwater te lozen. Dat zou gunstiger voor ons zijn.”

Voorlopig richt Klaren International zich meer op het verre oosten. In het continent is het actief op drie manieren. “We bouwen bestaande systemen om en voegen onze zelfreinigende warmtewisselaar technologie toe. Daarnaast doen we aan nieuwbouw, waarbij een installatie volledig is ingericht op onze technologie. En we zijn druk bezig met toepassen van mechanische damprecompressie in combinatie met onze technologie.”

Met mechanische damprecompressie (MVR) kan lagedrukdamp die uit de verdamper komt op een efficiënte manier worden opgewaardeerd naar een hogere druk en temperatuur. Deze opgewaardeerde damp kan gebruikt worden om de stroom die door de verdamper gaat weer op te warmen. Veen: “Recent hebben we de tweede installatie in bedrijf gesteld. Het is een interessante markt voor ons in de toekomst en we zijn blij dat we daar nu ook een (standaard) oplossing voor kunnen aanbieden.”


Water Alliance is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de WaterCampus in Leeuwarden

h2ologoprimair    PARTNER CONTENT

De content op deze pagina is gemaakt door partners van H2O Media. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van H2O.

Wilt u hier uw content presenteren? Bel naar 070 3234 070 of mail naar h2o@mooijmanmarketing.nl.