secundair logo knw 1

De Innovatiemakelaars ondersteunen ondernemers die een volgende stap willen zetten met hun innovatie. Een consult kost niets.


Deze content is een productie van Water Alliance


Nederland heeft een breed innovatielandschap. Desondanks kan het voor watertechnologie bedrijven lastig zijn om een innovatie naar de markt te brengen. “Met onze kennis helpen we de watertechnologiesector te versterken in innovatiekracht”, zegt Matthijs Plijnaar, projectmanager bij Water Alliance.  

Als onderdeel van TKI Watertechnologie, bieden Water Alliance en Netherlands Water Partnership, al zo’n vijf jaar ondersteuning aan ondernemers in de watertechnologiesector. Dit doen ze met inhoudelijke deskundigheid, in combinatie met praktijkervaring en een wijd netwerk. “We helpen ondernemers om hun kennisvragen te formuleren en innovatiepartners te vinden. Maar we verstrekken ook informatie over subsidiemogelijkheden of andere financieringsinstrumenten”, zegt Plijnaar. 

Het team - bestaande uit Jan Broos, Erik-Jan Bogaard, Hans Wouters, Iris Bijlsma en Matthijs Plijnaar zelf - staat bedrijven van diverse pluimage bij. “Startups en scale-ups kloppen bij ons aan, maar ook bedrijven die al 20 jaar bestaan. We adviseren bijvoorbeeld bedrijven die een innovatie hebben bedacht, maar niet direct een toepassing op de markt zien. Of een fabrikant uit de energiesector die graag met zijn technologie de watersector wil betreden. Ook wijzen we glastuinbouwers op kansen die ontstaan uit nieuwe regelgeving”, licht Plijnaar toe.  

Na het eerste contact met een ondernemer volgt een intakegesprek. Op basis van vertrouwen vertelt de ondernemer wat de innovatievraag is. De Innovatiemakelaar vraagt door en brengt suggesties in, stemt vervolgacties af of verwijst door. Plijnaar: “Soms is één gesprek al genoeg. Bijvoorbeeld bij een vraag over subsidies, dan zijn we een soort sparringpartner.” Uniek aan de Innovatiemakelaar is het kosteloze consult. “Je ziet vaak dat bij dit soort advieswerk een vergoeding wordt gevraagd, maar bij ons niet.”

De Innovatiemakelaars werken door heel Nederland en richten zich op de thema’s Landbouw, Water & Voedsel, Energietransitie & Duurzaamheid en Gezondheid & Zorg. “Maar dat betekent niet dat we je niet helpen als een innovatie hierbuiten valt. We proberen altijd oplossingen te vinden op de vraag van een ondernemer. Eén van onze makelaars heeft zelf meerdere bedrijven opgezet. Ook daar is veel kennis van”, zegt Plijnaar. 

Normaal gesproken bereikt de Innovatiemakelaar ondernemers via beurzen. Maar door de pandemie is dat onmogelijk en worden alternatieve middelen ingezet om ondernemers te bereiken, zoals sociale media. “Juist nu zijn we van meerwaarde. Ondernemers komen nu niet snel met mensen in aanraking buiten hun eigen netwerk. Wij beschikken over een uitgebreid netwerk. Graag doe ik dan ook een oproep: loop je ergens tegenaan of heb je een vraag? Neem met ons contact op”, besluit Plijnaar.


Water Alliance is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de WaterCampus in Leeuwarden 

h2ologoprimair    PARTNER CONTENT

De content op deze pagina is gemaakt door partners van H2O Media. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van H2O.

Wilt u hier uw content presenteren? Bel naar 070 3234 070 of mail naar h2o@mooijmanmarketing.nl.