Om de kloof tussen technologie-ontwikkelaars en eindgebruikers in de watertechnologiesector te overbruggen, lanceert Water Alliance het End User Platform. Het initiatief maakt deel uit van het groeiprogramma UPPWATER. Het doel? “De reis van innovatieve ideeën naar de markt versnellen”, vertelt Ronald Wielinga, director of operations bij Water Alliance.
Deze content is een productie van Water Alliance
Ronald WielingaHet initiatief is onderdeel van het deelprogramma ‘Naar de Markt’ binnen UPPWATER, waarvan Water Alliance de trekker van is. Volgens Wielinga is de noodzaak voor dit platform ontstaan uit een herkenbaar probleem. “Veel onderzoekers en start-ups werken hard aan technologische innovaties, maar ontdekken pas laat wat de exacte vraag vanuit de sector is. Het komt geregeld voor dat een technologie anders ontwikkeld had kunnen worden om aan de behoeften van eindgebruikers te voldoen.”
Het platform wil deze disconnectie aanpakken door al in een vroege fase een dialoog tussen ontwikkelaars en eindgebruikers te faciliteren. “Het contact tussen de eindgebruiker, in dit geval bedrijven in de watersector, zoals drinkwaterbedrijven, waterschappen en industriële partners, en de ontwikkelaar kan al beginnen tijdens de onderzoeksfase. Een ideaal moment is als een PhD-student een concreet idee heeft of kort na de oprichting van een start-up of de spin-out van een concept naar een mkb-bedrijf”, legt Wielinga uit.
Pragmatische aanpak
In eerste instantie is gekozen voor een pragmatische aanpak. “We starten met de organisatie van zes online sessies per jaar, waarbij start-ups en onderzoekers hun technologie aan een groep eindgebruikers presenteren”, zegt Wielinga. Elke sessie richt zich op een specifiek onderwerp. De focus ligt op interactie: eindgebruikers kunnen feedback geven, wijzen op relevante eisen of mogelijke uitdagingen die een ontwikkelaar tegenkomt in de praktijk. Elke sessie wordt afgetrapt met een spreker die een breed zicht heeft op de ontwikkelingen rond het thema wat centraal staat.
Zelfs het tijdig ontdekken dat een technologie geen marktpotentieel heeft, kan als succes worden gezien, omdat het tijdverspilling voorkomt
De eerste sessie, eind januari, richt zich op het actuele thema PFAS. Twee start-ups en een onderzoeker zijn uitgenodigd om hun ideeën te pitchen. Zo pitcht Cor Datema van Forever Analytical zijn technologie om PFAS te meten. Maurice Tax van Desalts BV werkt aan een methode om PFAS af te breken in water en PhD-onderzoeker Joséphine Van Ruiten van de TU Delft vertelt over een nieuwe verwijderingsmethode. Het webinar wordt afgetrapt door Roberta Hofman-Caris van KWR die inzicht geeft in de state-of-the-art rond PFAS.
Naast de online bijeenkomsten komt er ook jaarlijks een grotere, fysieke bijeenkomst. Deze vindt plaats in het najaar, waarbij aansluiting gezocht wordt bij een bijeenkomst die al georganiseerd wordt. Dit moment biedt gelegenheid om te netwerken en voor verdieping.
Proactieve benadering
Doel van het end-user platform is uiteindelijk te helpen bij het verkorten van de tijd die nodig is om technologie op de markt te brengen. Wielinga vertelt dat dit proces doorgaans 10 tot 15 jaar duurt. “Als wij kunnen bijdragen aan een kortere ontwikkelingsperiode, bespaart dat niet alleen geld en middelen, maar vergroot het ook de kans op succes voor start-ups. Zelfs het tijdig ontdekken dat een technologie geen marktpotentieel heeft, kan als succes worden gezien, omdat het tijdverspilling voorkomt.”
Hoewel het platform nu nog gericht is op het verbinden van technologie-ontwikkelaars met eindgebruikers, hoopt Wielinga dat het in de toekomst ook andere vormen van samenwerking zal bevorderen. “Het zou mooi zijn als eindgebruikers ons ook proactief benaderen met problemen waarvoor we binnen ons netwerk oplossingen kunnen vinden. Daarmee kan het platform een nog bredere functie krijgen.”
Water Alliance is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de WaterCampus in Leeuwarden