secundair logo knw 1

ROLAPAC ontwikkelde gelijknamige hardware die opgehoopt drijfvuil in een rioolgemaal voorkomt. De startup sleepte hiermee een nominatie binnen voor de Aquatech Innovation Award. “Wij schatten in dat meer dan 10 procent van de stedelijke gemalen een drijflaag probleem hebben”, zegt Laurens Verberne, mede-eigenaar van ROLAPAC.


Deze content is een productie van Water Alliance


In een ontvangstkelder van een riool klontert afval, zoals vetten, doekjes en andere voorwerpen, aan elkaar. Momenteel verwijdert een rioolbeheerder dit handmatig. “Door urbanisatie krijgen rioolgemalen steeds meer te maken met drijfvuillagen”, zegt Verberne. “Een gemaal is bedoeld om afvalwater naar de waterzuivering te transporteren. In sommige stadsdelen is dat een uitdaging. Wij herstellen dat idee.”

Mede-eigenaar Rob Spaans, die tevens een schoonmaakbedrijf bestiert dat onder andere drijfvuil op waterzuiveringsinstallaties verwijdert, bedacht een oplossing voor het probleem. Door in de ontvangstkelder van het gemaal de zuigmonden te voorzien van een gepatenteerd opzetstuk, wordt het drijfvuil weggezogen. Hierdoor belandt het drijfvuil alsnog in het verwerkingsproces. Een op maat gemaakte korf zorgt ervoor dat groot afval - een literfles of stuk hout - niet wordt meegenomen richting de pompen. 


 

Rob Spaans en Laurens Verberne op Aquatech 600 Rob Spaans en Laurens Verberne op Aquatech


ROLAPAC testte het systeem in een rioolgemaal in Scheveningen en bewees de werking. “Drijflagen waren daar een flink probleem. Om het vuil te verwijderen reden reinigingsvoertuigen er minimaal vijf keer per jaar voor meerdere werkdagen langs. Dankzij de ROLAPAC was dat een jaar lang niet nodig. Bovendien was de schoonmaakploeg na een jaar binnen twee uur klaar. Nu stellen we dat een jaarlijkse check voldoende is.” 

Volgens Verberne reduceert ROLAPAC drijflagen in rioolgemalen met 90 procent en wordt het milieu ontlast. “Normaal gesproken haalt een zuigauto het drijfvuil op en brengt het naar een afvalverbrander. Die rijbewegingen zijn niet meer nodig, waardoor een beheerder CO2 bespaart. Verder voorkomt het overlast voor buurtbewoners, want zuigauto’s zijn ook belastend voor de buurt waar het gemaal staat.”

Daarbij profiteert een beheerder van hogere biogas volumes wanneer er een biogascentrale aanwezig is op de zuivering, aldus Verberne. “Biogascentrales zijn gebaat bij meer vetten. Wij transporteren meer vetten en zorgen dus voor meer opbrengst.” In oktober organiseerde de startup een open dag in het rioolgemaal in Scheveningen. Acht waterschappen namen een kijkje. Inmiddels staan er een aantal vervolggesprekken gepland. 

In oktober werd de uitvinding genomineerd voor de Aquatech Innovation Award. Het zorgde voor de nodige publiciteit en een stand in de Innovatiestraat van de beurs. “De grootste uitdaging is mensen bekend maken met ons product. Onze ambitie is om Nederland te bestormen. We denken echter groter - met deze techniek ligt de wereld aan onze voeten.”


 

Water Alliance is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de WaterCampus in Leeuwarden

h2ologoprimair    PARTNER CONTENT

De content op deze pagina is gemaakt door partners van H2O Media. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van H2O.

Wilt u hier uw content presenteren? Bel naar 070 3234 070 of mail naar h2o@mooijmanmarketing.nl.