secundair logo knw 1

Al decennialang staat het biologisch afbreekbare oxidant Ferraat(VI) bekend als een duurzame oplossing voor het zuiveren van (afval)water. Groot probleem: de houdbaarheid. Om Ferraat(VI) zijn kracht te laten behouden moet het binnen enkele seconden worden toegevoegd aan het (afval)water. De Meppelse startup Ferr-Tech vond de formule waarmee Ferraat(VI) tenminste twee maanden houdbaar blijft. “De markt schreeuwt hier om”, zegt Judith le Fèvre van Ferr-Tech.


Deze content is een productie van Water Alliance


Om afvalwater te zuiveren zoeken industrieën doorlopend naar nieuwe circulaire, groene oplossingen. Met een redoxpotentiaal van 2.20 is Ferraat(VI) een stuk krachtiger dan alternatieve zuiveringsoplossingen, zoals ozon (2.08) en waterstofperoxide (1.78). De beperkte houdbaarheid vormde echter lange tijd een obstakel voor veel fabrieken. Er was immers productie van Ferraat(VI) nodig 'in situ', vlakbij de waterbehandelingsinstallatie, om de chemie snel toe te dienen.

DEF Ferr tech Judith Le Fèvre 200 Judith Le Fèvre“Dat maakte het economisch heel lastig aan te bieden”, zegt le Fèvre, director marketing & public affairs bij Ferr-Tech. “Daarom heeft één van mijn compagnons jarenlang promotieonderzoek gedaan naar het houdbaar en stabiel produceren van Ferraat(VI). Uiteindelijk heeft hij de juiste formule gevonden.” Groot voordeel van Ferraat(VI) ten opzichte van reguliere chemicaliën is de veelzijdigheid. “Om afvalwater te zuiveren heb je bij andere chemie een oxidant nodig, een desinfectant en vervolgens een coagulant. Ferraat(VI) is alles in één.”

Daarnaast berokkent het residu van Ferraat(VI) geen schade aan mens en milieu. “Dat is de reden waarom we bij Ferr-Tech ‘s ochtends opstaan. We verkopen een product dat goed en belangrijk is voor de wereld; het zorgt voor een besparing op het CO2- en energieverbruik. De sludge reductie zorgt bovendien voor een afname in de transportkosten. We halen nu resultaten waarbij de sludge 80 procent geconcentreerder is dan bij andere oplossingen”, stelt Le Fèvre.

Ferr-Tech richt zich op zes sectoren: olie en gas, staal, vis, waterschappen, zuivel en agrifood. Le Fèvre: “Waterschappen zijn voor ons interessant. We verwachten met Ferraat(VI) goede resultaten te behalen in het verwijderen van medicijnresten en andere microverontreiniging. Het is breed inzetbaar. We beginnen altijd in ons eigen lab met het valideren van de afvalwater samples van een potentiële klant. In het lab testen we verschillende doseringen Ferraat(VI) op de samples. Met het beste resultaat gaan we in de praktijk op grote schaal testen.”

Na een vliegende start reiken de ambities verder dan Nederland. “We willen Nederland gebruiken als introductiemarkt en bijdragen aan een verduurzaming van de afvalwaterbehandeling. Daarna willen we Europa bedienen. Gezien de houdbaarheid van het product kan dat vanuit Meppel. Om onze intercontinentale ambities waar te maken in het Midden-Oosten en de VS, zullen we nieuwe productiefaciliteiten moeten bouwen. Ons doel is om de Tesla van de afvalwaterbehandeling te worden”, besluit Le Fèvre.


Water Alliance is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de WaterCampus in Leeuwarden

h2ologoprimair    PARTNER CONTENT

De content op deze pagina is gemaakt door partners van H2O Media. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van H2O.

Wilt u hier uw content presenteren? Bel naar 070 3234 070 of mail naar h2o@mooijmanmarketing.nl.