0
0
0
s2sdefault

Wat kan data science opleveren voor de watersector? KNW Themagroep Water & IT organiseerde over dit thema een OWNH bijeenkomst op 6 november 2018 in Utrecht.

data science watersectorData science is in opkomst. Data-analisten zijn niet aan te slepen. Industrie 4.0 en open (geo)data beloven gouden tijden: nieuwe inzichten, betere effectiviteit en efficiëntie, en beter inspelen op de wensen van de klant. Op 6 november 2018 hebben we adhv drie cases nader gekeken naar data science in de watersector, en daar buiten. Tijdens de pizzasessie konden de aanwezigen uitgebreid met collega’s discussiëren over wat data science voor hen kan betekenen.

Verslag Data-science in de watersector

Wat kan data science opleveren voor de watersector? En wat komt er kijken bij het bedrijven van deze wetenschap? Deze twee vragen zijn ruim aan bod gekomen tijdens een onderweg-naar-huis-bijeenkomst in het hoofdkantoor van Nelen en Schuurmans.

Joep Grispen, een van de organisatoren van het evenement, deed de aftrap en vroeg naar de data-sciencevaardigheden van de aanwezigen. Het publiek bleek van gemengde samenstelling: van leek tot pionierende data-programmeur tot expert. Boudewijn Haverkort vertelde over de enorme ontwikkelingen binnen de ICT, maar ook de transformatie binnen de industrie (staal, agrarisch, vliegtuig- en automobielindustrie) waarbij de ontwikkeling van 'smart' software een essentieel onderdeel is geworden. Sebastiaan Grasdijk liet een voorbeeld zien van data-science in de watersector, namelijk een ondersteunende dienst voor peilbeheer en melden van wateroverlast. En tenslotte vertelde Martin Haagoort wat er typisch komt kijken bij een data-science opdracht.

Bij de tafelgesprekken werden aandachtspunten bij twee stellingen op vellen uitgewerkt: 'Hoe en na de data-science' en 'Nieuwe toepassingen in de watersector'. En na een plenaire samenvatting werd er nog nagepraat onder het genot van een pizza en drankje.

Zie hieronder de presentaties en foto's van de flipovers. Mocht je vragen hebben, vraag gerust een van de themagroepleden!

Programma en download presentaties

Discussie tafels

  • Tafel 1: Het voor en na de data science
  • Tafel 2: Nieuwe ideeën en toepassingen voor de watersector

 

181106 tafel sessie 1181106 tafel sessie 2181106 tafel sessie 3

181106 2070181106 2075181106 2073181106 2074

OWNH bijeenkomst - Data science in de watersector
6 november 2018 | vanaf 16:00 uur | kantoor Nelen en Schuurmans, Utrecht

Organisatie
KNW Themagroep Water & IT