Dé Risicodialoog voor klimaatadaptatie bestaat niet, dus de verwachting is ook dat Dé Aanpak niet bestaat. Wat kunnen we leren van succesvolle maatwerkprojecten, wat zijn hun sleutels tot succes? Symposium najaar 2019 (oorspronkelijke datum was 23 mei)

dpra symposium

Symposium 'Sleutels tot succes bij klimaatadaptatie'

Vanuit het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) is een strategie uitgerold om vanuit het principe 'weten, willen, werken' te komen tot maatregelen die gevolgen van klimaatverandering aanpakken, en de samenleving weerbaarder maken voor die gevolgen.

Op dit moment wordt op veel plaatsen de stresstest uitgevoerd, en vervolgens de risicodialoog, als opstap naar een strategie om maatregelen uit te voeren.

Met dit symposium willen we vanuit reeds bewezen projecten samen zoeken naar wat de sleutels zijn tot succes. Wie moeten we betrekken? Welke kennis is nodig? Hoeveel tijd neem je voor de dialoog?

Uit een recente inventarisatie voor DPRA is gebleken dat Dé Risicodialoog niet bestaat, dus de verwachting is ook dat Dé Aanpak niet bestaat. Wat we met dit symposium willen bereiken is de sleutels delen en bundelen in een boek, en dit boek met 'sleutels tot succes' aanbieden aan de klimaatbestuurders.

De KNW Themagroepen 'Water en Ruimte' en 'Stedelijk Water' nodigen je uit!

We putten uit voorbeelden en ervaringen vanuit succesvolle projecten en nieuwe verrassende invalshoeken. Iedereen die komt dagen we uit om sleutels toe te voegen. Herken je je in de voorbeelden? Breng je eigen ervaringen in! Samen schrijven we de ’Sleutels tot succes bij klimaatadaptatie’ met onze gezamenlijke ervaringen, en bieden deze aan aan onze klimaatbestuurders.

Onderdelen uit het Symposium programma:

  • Ervaring bij het Amstelstation in Amsterdam - door Bram de Vries en Jelmer Roosjen (Nelen en Schuurmans)
  • 'Design Thinking' met voorbeelden uit Brabant en Limburg - door Thijs Witjes en Karla Niggebrugge (provincie Noord-Brabant) en Dick Boland (Waterschap de Dommel)
  • Aanpak in Assen en Bakel Milheeze - door Tjeerd Dijkstra en Yska de Leeuw (Sweco Nederland BV)
  • ConsultingKids - door Ilona op de Weegh

Naast deze ervaringen neemt filosoof en bijzonder hoogleraar Jan Hoogland ons mee in de denkrichting die klimaatfilosoof Bruno Latour ons aanreikt in zijn boek 'Waar kunnen we landen?'

Programma

12:30   Welkom en opening
12:40  

Introductie doel van de middag, samen schrijven we 'Sleutels tot succes bij klimaatadaptatie' - door Eelco Koolhaas

13:10 Introductie van de workshops
13:25   Workshops, ronde 1
- met pitch en sleutels vanuit de cases
14:25  

Pauze en wisselen workshops
Toelichting denkrichting die klimaatfilosoof Bruno Latour ons aanreikt in zijn boek 'Waar kunnen we landen?' - door Jan Hoogland

15:00   Workshops, ronde 2 
- met pitch cases en sleutels vanuit de deelnemers
15:45 Plenair samenvoegen verhaal
16:30   Follow-up door Ria Löschner en Louis Broersma
16:45   Borrel
18:00 Afsluiting
     

Symposium 'Sleutels tot succes bij klimaatadaptatie'

  • datum: najaar 2019 (oorspronkelijke datum was 23 mei; uitgesteld ivm persoonlijke omstandigheden)
  • tijd: 12:30 - 17:00 uur, inloop vanaf 12:00 uur
  • locatie: SWECO in de Bilt (de Holle Bilt 22, 3732HM de Bilt)
  • kosten: KNW-leden gratis; niet-leden 75 euro
  • aanmelden: via het Registratieformulier

Organisatie
KNW Themagroepen TG Stedelijk Water en TG Water & Ruimte

Zie ook de blog van Ria Löschner en Louis Broersma 'Succesvolle aanpak van klimaatadaptatie delen' over de voorbereidingen van het Symposium.


Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het