Hoe kunnen wij als Waterorganisaties samen met anderen vormgeven aan de samenleving in de 21e eeuw? Hoe voorkomen we bijvoorbeeld dat water een (politiek) strijdpunt wordt? Veranderende eisen en wensen vanuit de samenleving vragen om nieuwe afstemming en samenwerking. Terugblik op de KNW Masterclass ism SDRG.

water

Water in de 21e eeuw - Hoe laten wij de samenleving toe?

Masterclass KNW Waternetwerk ism De Regisserende Gemeente (SDRG)

Waterbedrijven zijn technisch hoogstaande professionele organisaties met een goede reputatie. Klimaatvraagstukken en de wereldwijde gevolgen vragen om aanpassingen, en een reactie naar de samenleving. De belangstelling vanuit de samenleving voor andere water thema's neemt ook toe. Bedrijven, milieuorganisaties, gemeenten, burgers en andere overheidsbedrijven zijn nieuwsgiering, betrokken en kritisch. Soms worden we geconfronteerd met botsende belangen, en het is niet altijd duidelijk hoe we als waterorganisaties het 'algemeen belang' kunnen bepalen en dienen.

Hoe laten wij 'de samenleving' toe in onze organisatie? Om hierop een antwoord te vinden organiseerde KNW Waternetwerk i.s.m. stichting De Regisserende Gemeente (SDRG) de Masterclass ‘Water in de 21e eeuw’. We keken naar theorie en praktijk, deelden ervaringen en zochten nieuwe inzichten en antwoorden.

Terugblik Masterclass

Zie de Waterblog van Eilard Jacobs met een impressie van de Masterclass. "Regie betekent in elk geval dat je sturing geeft aan een traject waarvan de uitkomst niet vaststaat." - lees verder


ACHTERGROND

Veranderende wensen vanuit de samenleving - Steeds meer goed opgeleide en mondige mensen geven vanuit hun betrokkenheid en verbinding met de samenleving vorm aan hun leven en natuurlijke omgeving. De uitdaging aan de waterschappen en -bedrijven is om onze organisaties en werkwijzen aan te passen aan deze nieuwe werkelijkheid en wensen vanuit de samenleving.

Afstemming en afbakening - Lastige vragen doen zich in de praktijk voor. Hoe laten we ‘de samenleving' toe? Hoe stellen we ons open naar de wensen en expertise van anderen? Welke data en know-how delen we wel en niet? Wat zijn succesvolle voorbeelden met welke mechanismes? Welke antenne hebben we nodig om met verschillende afnemers veiligheid en waterkwaliteitseisen af te stemmen, en te voorkomen dat water een (politiek) strijdpunt wordt?

Nieuwe rol en vaardigheden - Deze vragen gaan over onze identiteit, over gemeenschappelijke waarden en de organisatie-inrichting. Nieuwe kennis, vaardigheden en inzichten zijn nodig om als inspirerende en uitnodigende partner samen met anderen vorm te geven aan de samenleving.

Met het Seminar ‘Water in de 21e eeuw’ combineren we theorie, kennis en praktijkervaringen, om met elkaar inspiratie en antwoorden te vinden.

Doelgroep: strategisch adviseurs en beleidsmakers bij (commerciële) waterbedrijven en waterschappen.

Programma

  9:30    Inloop
10:00

Welkom door Monique Bekkenutte (directeur KNW Waternetwerk)
'Nieuwe relaties in de waterwereld'
- door Joke Cuperus (CEO PWN)
'De groeiende waarde van water'
- door Rogier van der Sande (dijkgraaf HH Rijnland)

11:00 Koffie en thee
11:15 'Toekomststrategie van een adaptieve organisatie'
- inleiding op de workshops door Piet van Mourik (SDRG)
11:30 Workshops 1e ronde
13:00   Lunch
13:45   Workshops 2e ronde
15:15   Plenaire uitwisseling en afsluiting olv Piet van Mourik
15:30 Informele netwerkborrel
     

Workshop thema’s

 • Regisseren van netwerken - olv Harry Teeven en Jan Baarveld
  Wat is de betekenis van netwerken bij samenwerking met de buitenwereld? Welke netwerken zijn er zoal? Hoe organiseer je interactie met betrokken netwerken? Welke uitgangspunten horen bij samenwerking en netwerken?
  Aan de hand van eigen praktijkvoorbeelden worden de ervaren voor- en nadelen gekoppeld aan de rol van netwerken bij samenwerking en met elkaar uitgewisseld.
 • Richting geven aan complexe samenwerking
  Heeft de organisatie de flexibiliteit om de kennis uit de samenleving te gebruiken? Hoe kan richting worden gegeven aan de subjectiviteit van de krachten uit de samenleving? En welke kwaliteiten vraagt dat van de professional?
  Aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden verkennen we in deze workshop hoe je die krachten in beeld brengt, hoe je de organisatie daarop af kunt stemmen en welke kwaliteiten adviseurs en strategen daarbij nodig hebben.
 • Governance: Grip op de morele huishouding in een mondige wereld - olv Henk Bruning en Piet van Mourik
  Wat is goed bestuur in een netwerk samenleving met botsende belangen? Hoe kunnen waterschappen en waterbedrijven  de beginselen van goed bestuur gebruiken om betrouwbaar en inspirerend resultaten te boeken?
  In de workshop worden deze beginselen aan de hand van een concreet maatschappelijk vraagstuk behandeld en verbonden met de praktijk van de deelnemers.
 • Maatschappelijke data en de betekenis voor de waterwereld
  Water beheren, water maken … voor wie doen we dat? In welke omgeving werken we eigenlijk?
  In deze workshop wordt ingegaan op de vraag hoe zulke vragen met gebruik van (open) data kunnen worden beantwoord. Denk hierbij aan bevolkingsopbouw, sociaaleconomische status, woningvoorraad, soort bedrijvigheid. Ook worden suggesties aangedragen voor de manier waarop je die data kunt gebruiken bij het in gesprek gaan met partners, inwoners of bedrijven.

Water in de 21e eeuw - Hoe laten wij de samenleving toe?

Masterclass KNW Waternetwerk ism De Regisserende Gemeente (SDRG)

 • Datum: donderdag 31 oktober 2019
 • Tijd: 10:00 - 17:00 uur
 • Locatie: Hoogheemraadschap van Rijnland in Leiden

Contact
KNW Waternetwerk, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 070-3222765

 


Meer KNW & Watersector events

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!