Hoe kunnen wij als Waterorganisaties samen met anderen vormgeven aan de samenleving in de 21e eeuw? Hoe voorkomen we bijvoorbeeld dat water een (politiek) strijdpunt wordt? Veranderende eisen en wensen vanuit de samenleving vragen om afstemming en samenwerking. Seminar KNW Waternetwerk en SDRG op donderdag 31 oktober 2019 in Leiden.

water

Water in de 21e eeuw - Hoe laten wij de samenleving toe?

Seminar KNW Waternetwerk ism De Regisserende Gemeente (SDRG)

 • Datum: donderdag 31 oktober 2019
 • Tijd: 10:00 - 17:00 uur
 • Locatie: Hoogheemraadschap van Rijnland, Archimedesweg 1 in Leiden (parkeergelegenheid is zeer beperkt)
 • Kosten: 295 euro; KNW-leden 195 euro; medewerkers van gastheer Rijnland kunnen aanspraak maken op een vrijkaart
 • Aanmelding: via het Registratieformulier

Waterbedrijven zijn technisch hoogstaande professionele organisaties met een goede reputatie. Klimaatvraagstukken en de wereldwijde gevolgen spelen een rol. Ook neemt de directe belangstelling vanuit de samenleving voor water en het beheer snel toe. Bedrijven, milieuorganisaties, gemeenten, burgers en andere overheidsbedrijven zijn nieuwsgiering, betrokken en kritisch. In onze samenleving botsen soms belangen en is niet altijd duidelijk hoe we als waterorganisaties het algemeen belang kunnen bepalen en dienen.

Veranderende wensen vanuit de samenleving - Steeds meer goed opgeleide en mondige mensen geven vanuit hun betrokkenheid en verbinding met de samenleving vorm aan hun leven en natuurlijke omgeving. De uitdaging aan de waterschappen en -bedrijven is om onze organisaties en werkwijzen aan te passen aan deze nieuwe werkelijkheid en wensen vanuit de samenleving.

Afstemming en afbakening - Lastige vragen doen zich in de praktijk voor. Hoe laten we ‘de’ samenleving toe? Hoe stellen we ons open naar de wensen en expertise van anderen? Welke data en know-how delen we wel en niet? Wat zijn succesvolle voorbeelden met welke mechanismes? Welke antenne hebben we nodig om met verschillende afnemers veiligheid en waterkwaliteitseisen af te stemmen, en te voorkomen dat water een (politiek) strijdpunt wordt?

Nieuwe rol en vaardigheden - Deze vragen gaan over onze identiteit, over gemeenschappelijke waarden en de organisatie-inrichting. Nieuwe kennis, vaardigheden en inzichten zijn nodig om als inspirerende en uitnodigende partner samen met anderen vorm te geven aan de samenleving.

Met het Seminar ‘Water in de 21e eeuw’ combineren we theorie, kennis en praktijkervaringen, om met elkaar inspiratie en antwoorden te vinden.

Doelgroep: strategisch adviseurs en beleidsmakers bij (commerciële) waterbedrijven en waterschappen.

Voorlopig Programma

  9:30    Inloop
10:00

Welkom door Monique Bekkenutte (directeur KNW Waternetwerk)
'Nieuwe relaties in de waterwereld'
- door Joke Cuperus (CEO PWN)
'De groeiende  waarde van water'
-Rogier van der SAnde (dijkgraaf HH Rijnland) - nog te bevestigen

'Toekomststrategie van een adaptieve organisatie'
- inleiding op de workshops door Piet van Mourik (SDRG)

11:30 Koffie en thee
11:45 Workshops 1e ronde
12:45 Netwerk lunch
13:30   Workshops 2e ronde
14:30   Workshops 3e ronde
15:30   Plenaire uitwisseling en aanbevelingen olv Piet van Mourik
15:45 Informele netwerk borrel
     

Workshop thema’s

 • Regisseren van netwerken - olv Harry Teeven
  Wat is de betekenis van netwerken bij samenwerking met de buitenwereld? Welke netwerken zijn er zoal? Hoe organiseer je interactie met betrokken netwerken? Welke uitgangspunten horen bij samenwerking en netwerken?
  Aan de hand van eigen praktijkvoorbeelden worden de ervaren voor- en nadelen gekoppeld aan de rol van netwerken bij samenwerking en met elkaar uitgewisseld.

 • Richting geven aan complexe samenwerking - olv Jan Baarveld
  Heeft de organisatie de flexibiliteit om de kennis uit de samenleving te gebruiken? Hoe kan richting worden gegeven aan de subjectiviteit van de krachten uit de samenleving? En welke kwaliteiten vraagt dat van de professional?
  Aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden verkennen we in deze workshop hoe je die krachten in beeld brengt, hoe je de organisatie daarop af kunt stemmen en welke kwaliteiten adviseurs en strategen daarbij nodig hebben.

 • Governance: Grip op de morele huishouding in een mondige wereld - olv Henk Bruning
  Wat is goed bestuur in een netwerk samenleving met botsende belangen? Hoe kunnen waterschappen en waterbedrijven  de beginselen van goed bestuur gebruiken om betrouwbaar en inspirerend resultaten te boeken?
  In de workshop worden deze beginselen aan de hand van een concreet maatschappelijk vraagstuk behandeld en verbonden met de praktijk van de deelnemers.

 • Maatschappelijke data en de betekenis voor de waterwereld - olv Vincent Aalbers
  Water beheren, water maken … voor wie doen we dat? In welke omgeving werken we eigenlijk?
  In deze workshop wordt ingegaan op de vraag hoe zulke vragen met gebruik van (open) data kunnen worden beantwoord. Denk hierbij aan bevolkingsopbouw, sociaaleconomische status, woningvoorraad, soort bedrijvigheid. Ook worden suggesties aangedragen voor de manier waarop je die data kunt gebruiken bij het in gesprek gaan met partners, inwoners of bedrijven.

Water in de 21e eeuw - Hoe laten wij de samenleving toe?

Seminar KNW Waternetwerk ism De Regisserende Gemeente (SDRG)

 • Datum: donderdag 31 oktober 2019
 • Tijd: 10:00 - 17:00 uur
 • Locatie: Hoogheemraadschap van Rijnland, Archimedesweg 1 in Leiden (parkeergelegenheid is zeer beperkt)
 • Kosten: 295 euro; KNW-leden 195 euro; medewerkers van gastheer Rijnland kunnen aanspraak maken op een vrijkaart
 • Aanmelding: via het Registratieformulier

Contact
KNW Waternetwerk, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 070-3222765

 


Meer KNW & Watersector events

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het