0
0
0
s2smodern

Hoe zijn de 'gedoogplichten' geregeld in de nieuwe Omgevingswet? KNW Themamiddag ism RWS en WOW, met concrete praktijkvoorbeelden van mogelijkheden en beperkingen bij de inzet van dit juridische instrument in het waterbeheer - donderdag 6 februari 2020 in Utrecht.

water 2

Gedoogplichten voor waterbeheer

donderdag 6 feb 2020 | RWS Westraven in Utrecht

Met gedoogplichten kan de overheid zorgen dat grond van burgers en bedrijven kan worden benut voor de realisatie van waterstaatswerken, noodzakelijk onderzoek en beheer en onderhoud van die werken. Voorwaarde is wel dat de inbreuk op het eigendomsrecht niet zó ingrijpend is dat onteigening noodzakelijk is.

Ook de Omgevingswet biedt de mogelijkheid om voor werken van algemeen belang een gedoogplicht op te leggen. In bepaalde gevallen is daarvoor een beschikking nodig, maar er zijn ook situaties waarin het overheidshandelen van rechtswege moet worden geduld.

Praktijkvoorbeelden nieuwe wetgeving

Tijdens deze KNW Themamiddag zal de nieuwe wetgeving op dit punt aan de hand van een aantal concrete praktijkvoorbeelden worden uitgelegd.

  • Wat zijn de verschillen met de in hoofdstuk 5 van de huidige Waterwet geregelde gedoogplichten?
  • Met welke juridische randvoorwaarden hebben we nu en in de toekomst te maken?
  • Hoe verloopt de besluitvormingsprocedure?
  • Onder welke voorwaarden komt de gedoogplichtige in aanmerking voor schadevergoeding?
  • Bestaat een schadevergoedingsplicht indien de gedoogplicht op initiatief van een derde worden opgelegd?

De bestuurlijk-juridische werkgroep van KNW zet de mogelijkheden en beperkingen van de gedoogplicht graag op een rijtje, zodat dit instrument in de dagelijkse praktijk optimaal kan worden benut. Annette Divis (RWS) geeft een presentatie over de gedoogplicht, gevolgd door Claudia van Hoorn (RWS) met een vooruitblik op de Omgevingswet.

Na afloop is er een ruime gelegenheid om te netwerken onder het genot van een borrel(hapje).  

KNW Themamiddag: Gedoogplichten voor waterbeheer

  • datum: donderdag 6 februari 2020
  • tijd: inloop 15:30 uur; aanvang 15:45 uur; borrel 17:00 uur
  • locatie: Rijkswaterstaat, locatie Westraven, Griffioenlaan 12 in Utrecht
  • deelname: gratis
  • aanmelding: via het registratieformulier

Contact
Claudia van Hoorn (RWS), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Annette Divis (RWS), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Organisatie
KNW Themagroep Bestuurlijk-juridische zaken ism Rijkswaterstaat en WOW.


Meer KNW & Watersector events

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het