De KNW Commissie Fitterijwedstrijden organiseert elke twee jaar de Fitterijwedstrijden tijdens de AIWW Amsterdam International Water Week op de Aquatech Vakbeurs. Aan deze wedstrijden doen verschillende teams van de waterbedrijven mee. De wedstrijden gelden als het Nederlands kampioenschap voor deze tak van sport, en de commissie staat tevens borg voor de organisatie van de Nederlandse inbreng in de internationale wedstrijden.

Wat zijn de fitterijwedstrijden? - verkorte spelregels

1711 fitterij2017 15De teams bestaan uit twee personen (een boorder en een fitter), met een coach. Het is de bedoeling dat zij zo snel mogelijk een 150 mm GN/C drinkwater distributieleiding onder druk aanboren, vervolgens de aansluitleiding koppelen aan een meteropstelling en deze doorverbinden naar een tapkraan. Op het moment dat er water uit de tapkraan komt is het over en wordt de tijd gestopt. Bij de wedstrijden beoordelen minimaal twee scheidsrechters de deelnemers op kwaliteit, vakmanschap, en of er aan alle regels en veiligheidseisen is voldaan.

1711 fitterij2017 27

Er zijn wedstrijden voor leerlingmonteurs, dames, directies en heren. Teams uit Nederland, Engeland en Amerika gaan aan de slag met een aanboortoestel. Ze mogen twee runs doen om de beste tijd neer te zetten. De directies van de drinkwaterbedrijven gaan de strijd met elkaar aan in de managementwedstrijd. Zij moeten uiteraard het goede voorbeeld geven en hebben derhalve maar één run om de beste tijd neer te zetten.


Nieuws en agenda

  • 18-19 mei 2021 | UK Drilling & Tapping in Birmingham, UK
    Vanuit NL doen hieraan mee de heren winnaars RAI Waterbedrijf Groningen en de dames winnaars RAI Brabant Water, en ook Waternet.

Terugblik

Video's

1711 fitterij2017

1711 fitterij2017a


Fitterijwedstrijden tijdens Aquatech Amsterdam 2019

In 2019 deden 60 teams mee, met in totaal 170 deelnemers. Woensdag 6 november streden de nationale kampioenen van UK, USA en NL in het Wereldkampioenschap. Team Groningen verdedigde met succes de titel, en is opnieuw Wereldkampioen geworden!
Zie Foto-impressie Fitterijwedstrijden Aquatech 2019

Download het Wedstrijd Reglement: Wedstrijd Reglement Fitterijwedstrijd 2019 (NL; versie okt 2019) en Official Rules and Regulations (ENG; update okt 2019) for the Dutch Open KNW Drilling & Tapping Championship 2019

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Commissie Fitterijwedstrijden

  • Margriet de Vries, voorzitter (Waterleidingbedrijf Groningen)
  • Jan Kamminga, secretaris (Waternet)
  • Gerard Bijeman (Vitens)
  • Ger Ros (Oasen)
  • Viola Ravesteijn (Waternet)
  • Marco Borhem (Waternet)
  • Carla Megens (KNW Waternetwerk)