secundair logo knw 1

WATERBLOG - De afvalwaterketen (trouwens de hele waterketen) wordt in ons land versnipperd beheerd. Maar het is wel een samenhangend geheel en dus moet er worden samengewerkt om tot een optimaal resultaat te komen. 

 

Eilard Jacobs 180Eilard Jacobs door Eilard Jacobs

Dat gebeurt gelukkig steeds meer, op lokaal en regionaal niveau tussen waterschappen en gemeenten en op landelijk niveau onder andere al ruim een decennium door gezamenlijk onderzoek van Stowa en Rioned. Eens per jaar worden de resultaten hiervan gepresenteerd en staat de afvalwaterketen middenin de aandacht. De elementen van afvalwaterketen hebben verschillende beheerders. Voor die elementen zelf (riolering en afvalwaterzuivering) wordt dan ook wel goed gezorgd. Het zijn vooral de randen die de aandacht behoeven. Bijvoorbeeld de verontreinigingen die de afvalwaterketen binnenkomen. Van de “klassieke” verontreinigingen weten we al veel maar van micro-verontreinigingen en medicijnresten weten we een stuk minder.

Wat is bijvoorbeeld de route van antibiotica-resistente bacteriën. Rémy Schilperoord (P4UW) liet de resultaten van het onderzoek daarnaar zien. Conclusie: riooloverstorten, regenwateruitlaten van gescheiden stelsels en effluent van de RWZI’s zijn voor het watersysteem bronnen van dezelfde orde van grootte. Hoe dat komt en hoe erg dat is moet nog wel nader worden bekeken.

Zuivering van afvalwater of regenwater hoeft niet speciaal in een RWZI plaats te vinden. Voor afvalwater blijken kassen ook effectief en zelfs kostenbesparend te kunnen zijn vertelt Adrie Otte (Bioniers) en voor regenwater (maar eigenlijk nog meer voor het effluent van de nabijgelegen RWZI) is een helofytenfilter een bijdrage. Melanie Kuiper (nu Waterschap Drents Overijsselse Delta) laat de resultaten in Zeewolde zien.

Kostbare infrastructuur
De afvalwaterketen bestaat uit allemaal kostbare infrastructuur. Verstandig beheer van deze assets kan geld besparen. Kennis daarover is zowel voor waterschappen als gemeenten van belang. Het is natuurlijk ook nuttig te weten of die dure infrastructuur wel doet wat ervan verwacht wordt. Kees Broks (Broks-Messelaar consultancy) presenteerde de publicatie over regenwateropvang op perceelsniveau, wat werkt wel en wat werkt niet.

Ook verbeterd gescheiden stelsels blijven een punt van aandacht. Zuiveringbeheerders beklagen zich vaak over de grote hoeveelheden “dun” water die deze stelsels aanleveren. Dat daar wat aan te doen is liet Rémy Schilperoord zien. En als er dan echt wat misgaat in de afvalwaterketen dan kan de “leidraad calamiteiten” behulpzaam zijn.

Erg belangrijk
Kortom, er is heel wat te onderzoeken aan de afvalwaterketen en we zijn er toch lang niet. Het is dan ook erg belangrijk dat Stowa en Rioned samen zorgen dat dit onderzoek gebeurt. Het is wel lastig dit op een inspirerende manier onder de aandacht te brengen. Doordat de materie zich “aan de randen” afspeelt zijn de onderwerpen erg divers en is dus niet elk moment van de jaarlijkse bijeenkomst voor elke toehoorder even interessant.

Inhoudelijk presenteren van de resultaten leidt al gauw tot een overdaad aan tabellen en schema’s die zelden leesbaar zijn voor de zaal. Als op een paar km afstand in De Bilt dan ook nog een van de warmste dagen van mei wordt geregistreerd en de zaalbeheerder zorgvuldig probeert de zaaltemperatuur gelijke tred te laten houden met de buitenlucht, kan de aandacht toch licht verslappen. Wie weet is er een meer aansprekende vorm van presenteren te bedenken die de waarde van het gezamenlijke afvalwaterketen onderzoek beter tot zijn recht laat komen.

Eilard Jacobs is blogger voor H2O

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.