secundair logo knw 1

De provincie Flevoland verdubbelt het plafond voor een watersubsidieregeling gericht op de landbouw. Hiervoor is nu twee miljoen euro beschikbaar. De provincie kan met dit bedrag alle goede projectideeën honoreren.

De verhoging van het subsidieplafond geldt voor de maatregel Niet-productieve investeringen water. Deze regeling is bedoeld voor investeringen in de agrarische sector. Er kwamen in het najaar van 2017 35 subsidieaanvragen binnen en dat was ver boven verwachting. Het grootste deel van de aanvragen bleek te voldoen aan de criteria.

Het totaalbedrag van de aanvragen overschreed ruimschoots het aanvankelijke subsidieplafond van een miljoen euro. Daardoor dreigden goede maar wat lager scorende projectideeën buiten de boot te vallen. Om dat te voorkomen heeft het provinciebestuur van Flevoland besloten om het plafond te verhogen naar twee miljoen euro. Zo kunnen alle geschikte aanvragen worden toegekend. Voor een project is minimaal twintigduizend euro beschikbaar.

De subsidieregeling maakt deel uit van het Europese plattelandsontwikkelingsprogramma POP3. Met de regeling stimuleert Flevoland dat bedrijven investeren in het watersysteem voor de landbouw-, water- en klimaatdoelen. De voorwaarde is dat een aanvraag een directe link met de landbouw heeft, maar niet leidt tot een stijging van de waarde of rentabiliteit van een bedrijf. Ook moet een investering een bewezen direct of indirect effect op de waterkwaliteit hebben. Denk bijvoorbeeld aan maatregelen om erfafspoeling te verminderen die verder gaan dan wettelijk verplicht is.

Lees meer over de watersubsidiegeling in Flevoland

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.