secundair logo knw 1

Met een manifest roept de nieuwe beweging ‘Klimaatstroom Zuid’ alle gemeenteraadsfracties in Noord-Brabant op het klimaat prioriteit te geven bij de komende coalitieonderhandelingen.

Het Manifest Klimaatstroom Zuid onderstreept de noodzaak om nu en samen door te pakken op energietransitie, hergebruik en maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden, schrijven de initiatiefnemers in de begeleidende brief. ''Alleen door samen op te trekken, kunnen grote stappen gezet worden.’’

Het manifest is de eerste stap op weg naar de Klimaattop Zuid op 4 juni, waar concrete afspraken moeten worden gemaakt. Initiatiefnemers zijn de provincie Noord-Brabant, een aantal gemeenten en de waterschappen.

Doel is om in Zuid-Nederland zoveel mogelijk 'neuzen' van overheden, onderwijsinstellingen, bedrijven en andere organisaties dezelfde kant op te krijgen. Ook overheden in Zeeland en Limburg hebben al belangstelling getoond om zich aan te sluiten. De afspraken die tijdens de Klimaattop gemaakt worden, worden gepresenteerd als een regionale bijdrage aan het nationaal klimaatakkoord.

Wateroverlast

Het energiegebruik in Zuid-Nederland is relatief hoog, mede door de aanwezige industrie, schrijven de initiatiefnemers, onder wie dijkgraaf Kees Jan de Vet. Tegelijk valt er nog wel wat te verbeteren als het gaat om duurzame landbouw, slimme mobiliteit en logistiek.

In Zuid-Nederland (Zuidwestelijke Delta, Brabant en Limburg) wordt volgens de partijen op het gebied van klimaat al goed samengewerkt. Zo ging er vorig jaar een gezamenlijke uitnodiging naar het kabinet om versneld aan de slag te gaan met klimaatadaptatie naar aanleiding van de wateroverlast na de buien in het voorjaar van 2016.

Klimaatstroom Zuid wil de verschillende ambities met elkaar verbinden en oplossingen over de grenzen van afzonderlijke organisaties en sectoren heen realiseren. En dat alles het liefst binnen de komende vier jaar. ‘’Zodat we onze kinderen kunnen vertellen: we waren net op tijd.’’

Tien ambities

In het manifest worden tien ambities opgesomd die volgens de beweging noodzakelijk zijn om de klimaatverandering een halt toe te roepen en Nederland weerbaarder te maken tegen extreme regenval, langdurige hitte en droogte.

Dan gaat het niet alleen om het gebruik van schone energiebronnen in plaats van fossiele brandstoffen, minder uitstoot van CO2 en hergebruik van grondstoffen, maar ook om de inrichting van een bodem- en watersysteem waarmee we ‘’overtollig water blijvend kunnen bergen, veilig kunnen afvoeren en benutten in droge perioden’’.

‘Klimaatstroom Zuid’ en het plan voor de Klimaattop Zuid zijn afgelopen november ontstaan tijdens de trendnacht in Breda over klimaatgedrag, georganiseerd door Brabant Kennis. De gemeente Breda, waterschap Brabantse Delta en de provincie Noord-Brabant hebben dit gezamenlijk uitgewerkt.

Meer informatie 

Manifest Klimaatstroom Zuid

Brief aan de raadsfracties

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?