secundair logo knw 1

Foto Deltares

Nederland en Indonesië verlengen de samenwerking op het gebied van waterbeheer en meteorologie. Het Joint Cooperation Programme (JCP) dat door beide landen is opgezet, gaat de derde fase in. Een van de concrete doelstellingen van het samenwerkingsverband is de oprichting van een expertisecentrum op het gebied van hydro-informatica.

Dat meldt kennisinstituut Deltares, samen met de Indonesische instelling PusAir hoofdpartner in het samenwerkingsprogramma. Zowel Indonesië als Nederland maakt middelen vrij om het JCP voort te zetten in 2018 en 2019, stelt Deltares. Indonesië doet dit vooral door inbrengen van manuren (omgerekend € 400.000). Nederland subsidieert de derde fase van de samenwerking met een bijdrage van 1,2 miljoen euro, dat wordt verdeeld over de participerende instellingen Deltares, het KNMI, Wageningen University & Research Centre en ITC University of Twente.

Complexe problemen
Indonesië kampt met een groot aantal zeer complexe problemen op het gebied van waterbeheer. In veel gevallen bestaat er een oorzakelijk verband tussen deze problemen en grotere uitdagingen die Indonesië het hoofd moet bieden, zoals armoede, ongelijkheid van mannen en vrouwen, schade aan het milieu en natuurrampen, stelt Deltares.

Met het JCP, dat is begonnen in 2011, hebben Indonesië en Nederland gekozen voor samenwerking in de aanpak van het waterbeheer en meteorologie. Beide landen profiteren, stelt Deltares op zijn website: “De Indonesische instellingen kunnen profiteren van nieuwe technologie en kennis die onmiddellijk in de Indonesische context kunnen worden toegepast. De Nederlandse partners doen op hun beurt ervaring op met het toepassen van technologie in deze specifieke context.”

In de eerste twee fases van het project zijn diverse systemen geïmplementeerd op het gebied van het beheer van waterbronnen waaronder de systemen Delft-FEWS als operationeel platform voor nationale en lokale overstroming- droogtewaarschuwingen en als hydrologische database, WFlow en SACA&D.

Expertisecentrum
In de derde fase wordt onder meer gestreefd naar de oprichting van een expertisecentrum op het gebied van hydro-informatica. Het centrum moet ervoor zorgen dat de kennis die in het kader van het JCP wordt opgedaan toegankelijk blijft en in de toekomst gebruikt kan worden.

Gevraagd om een toelichting geeft Deltares aan: “Hoe het centrum er exact uit komt te zien zal duidelijk worden tijdens deze derde fase, met name de organisatorische en institutionele aspecten. Duidelijk is al wel dat er een aparte ruimte in het kantoor van PusAir is ingericht, welke verder wordt uitgebreid. Deze bevat al de ICT-infrastructuur welke bij een centrum op het gebied van hydro-informatica past (servers, screens) nodig is. Deze ruimte wordt tijdens de derde fase van JCP ook intensief gebruikt voor de gezamenlijke ontwikkeling en inbedding van nieuwe kennis en toepassingen.”

In het centrum zullen regelmatig Nederlanders werken, hoewel hun bijdrage vanuit andere projecten zal worden gefinancierd, aldus de toelichting.

Lees hier het bericht op de website Deltares

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.