Opnieuw is het voorjaar extreem droog. De zekerheid van altijd en overal volop water van goede kwaliteit lijkt voltooid verleden tijd. Wat betekent dit voor de industrie? Veel bedrijven zijn grootverbruikers. Van energiecentrale tot bierbrouwerij: zonder water vallen ze per direct stil.

Tekst Hans Oerlemans | Foto Mateo Abrahan Unsplash

Het meest nijpend is de situatie in Overijssel. In een ‘noodkreet’ schreef waterbedrijf Vitens eind 2021 dat de leveringszekerheid van leidingwater in gevaar is. Op piekmomenten worden noodgedwongen limieten overschreden in de winvergunningen. De vraag stijgt harder dan het regionale watersysteem aankan. Wat als de situatie opnieuw kritiek wordt? Drinkwaterbedrijven zijn niet wettelijk verplicht te leveren aan de industrie.


 

Tummers Appelman


“Ik maak me daar grote zorgen over”, zegt directeur Roy Tummers van VEMW (belangenbehartiger industriële energie- en watergebruikers). “Vitens neemt nu in Twente al geen nieuwe zakelijke klanten meer aan. Ook uitbreiding van bestaande contracten is niet mogelijk. Bedrijven worden zo voor het blok gezet. Wij vinden dat leidingwater altijd beschikbaar moet blijven voor bedrijven die afhankelijk zijn van water van hoge kwaliteit. Alternatieven zijn er nauwelijks. Een vergunning aanvragen om grondwater te onttrekken lijkt me kansloos in een regio met tekorten.”