secundair logo knw 1

Een qanat is een ondergronds aquaduct waarmee grondwater uit de bergen naar lager gelegen gebieden wordt getransporteerd. De Ghasabe Qanats van de stad Gonabad, in het noordoosten van Iran, zijn enkele van de oudste en grootste qanats ter wereld, gebouwd tussen 700 voor Christus en 500 voor Christus.

Door toename van het watergebruik, milieuvervuiling en de klimaatverandering onststaan complexe watervraagstukken. Ons watererfgoed biedt een schatkamer aan praktische kennis en technieken die oplossingen kunnen bieden.

Tekst Loes Elshof

DEF Henk van Schaik 180 vk Henk van Schaik“We kunnen van ons watererfgoed leren voor de wateropgaven van onze steden, landschappen en waterinfrastructuur”, zegt Henk van Schaik, ambassadeur Water and Heritage bij ICOMOS Nederland. ICOMOS is een internationale organisatie die het behoud van cultureel erfgoed behartigt.

Dijken, polders, waterlinies en molens zijn tastbaar watererfgoed die het aanzicht van Nederland bepalen. Ook zijn negen van de tien werelderfgoed monumenten in Nederland water gerelateerd. Namens ICOMOS bepleit Van Schaik sinds 2012 wereldwijd de betekenis van watererfgoed voor stedenbouwers, landschapsinrichters, erfgoeddeskundigen en waterbeheerders. Naar zijn overtuiging is niet altijd zorgvuldig omgegaan met watererfgoed.