secundair logo knw 1

De eerste afvalwaterzuiveringsinstallatie met Nereda in Zuid-Amerika is operationeel in het Braziliaanse Rio de Janeiro | Foto Royal HaskoningDHV

Royal HaskoningDHV verkocht dit jaar de 100ste Nereda-installatie. Een mijlpaal. Nereda, een duurzame afvalwaterzuiveringsoplossing voor stedelijk en industrieel water, legde een lange weg af om wereldwijd gemeengoed te worden. Welke lessen zijn te trekken uit dit succesnummer?


door Rens Nijholt


DEF Andreas Giesen 200 Andreas Giesen“Heel gaaf”, zegt Andreas Giesen, directeur Watertechnologie en leading professional bij Royal HaskoningDHV, over de verkoop van de 100ste installatie. “Zo’n aantal is natuurlijk een enorme mijlpaal. Zeker als je bedenkt dat de adoptie van nieuwe watertechnologieën uitermate traag verloopt. Ondertussen loopt de teller rustig door. Momenteel zitten we op 108 projecten in 25 landen in 6 continenten.”

Een Nereda waterzuivering zuivert op een natuurlijke manier door middel van een aerobe korrelslibtechnologie. De installatie heeft slechts een kwart van de oppervlakte van een conventionele actief slib installatie nodig en bespaart tot 50 procent op energiekosten. De door TU Delft bedachte technologie is ontwikkeld in samenwerking met STOWA, diverse Nederlandse waterschappen en Royal HaskoningDHV. Wat kunnen andere innovaties leren van het succes van Nereda? Giesen somt de belangrijkste lessen op.