secundair logo knw 1

Nederland heeft een nieuwe watergezant: Meike van Ginneken. Met 25 jaar internationale ervaring op het gebied van water, klimaat, energie en voedsel heeft zij er vertrouwen in dat ze de ‘big shoes’ van Henk Ovink kan opvullen. Treedt ze aan op het moment dat we afstevenen op de grootste watercrisis ooit? “Voor mij is het glas altijd halfvol.”
 

Tekst Dorine van Kesteren

Een watermens, noemt ze zichzelf. “Ik roei, ik zeil en ik zwem. Uitkijkend over een rivier, zee of meer kom ik tot rust.” Water is ook de rode draad in de professionele loopbaan van Meike van Ginneken. Ze ging ooit civiele techniek studeren omdat ze vermoedde dat een Nederlands diploma in waterbeheer uitzicht bood op een baan in het buitenland. “Ik wilde avontuur, de wereld zien.” 

En dat is gelukt: de afgelopen 25 jaar woonde Van Ginneken in Afrika, Azië en Amerika voor haar werk voor Artsen zonder Grenzen en de Wereldbank. “Ik ben geboren en getogen in Nederland, maar zie mezelf als wereldburger. Met mijn werk heb ik de wereld een klein beetje beter kunnen maken. Dat klinkt zweverig, maar ik bedoel het heel praktisch. Bij Artsen zonder Grenzen heb ik bijvoorbeeld voor drinkwater en toiletten gezorgd voor honderdduizenden vluchtelingen. En in Kameroen was ik projectleider bij de aanleg van een belangrijke dam die de Wereldbank financierde. Op dat soort tastbare resultaten ben ik trots.” Al met al is het speciale gezantschap voor water haar ideale baan. “Hier komen het water, Nederland én mijn internationale ervaring samen.”