secundair logo knw 1

De testinstallatie van Vallei en Veluwe in Terwolde. In de rwzi van de toekomst staan geen bezinkbassins meer, het is een modulaire schakeling van installaties in een compacte opstelling | Foto's Blueice

Waterschap Vallei en Veluwe is begonnen met de test van de waterfabriek, een ‘internationale showcase’. Een blik op de pilotlocatie leert: de rwzi van de toekomst is circulair en compact. 'Water wordt niet meer gezuiverd, maar geraffineerd'.

Tekst Bert Westenbrink

De waterzuivering in Terwolde loopt op z’n laatste benen. Alles op het terrein is gedateerd, maar schuin achter de bezinkbassins staat een nieuwe loods. Daarin werkt Vallei en Veluwe aan de toekomst: de alles-in-één-waterfabriek. Een blik in de loods leert dat de rioolwaterzuivering van morgen er heel anders gaat uitzien: compact en circulair.

Overdracht Robert Verheij (Nijhuis Industries) en Arjen van Nieuwenhuijzen (Dutch Water Refinery) bekrachtigen de oplevering van de testinstallatie in TerwoldeIn de loods staat een testinstallatie die door Nijhuis Industries is geplaatst. In mei werd de opstelling overgedragen aan het pilotteam dat in een klein jaar tijd de opstelling gaat testen. 

Als het concept op schaal in Terwolde aan de verwachtingen voldoet, wil het waterschap in Wilp de eerste waterfabriek gaan bouwen. Volgens de planning moet de fabriek er staan in 2021. Dan verwerkt Vallei en Veluwe al het rioolwater afkomstig uit het gebied ten zuiden van de A1 in de nieuwe installatie in Wilp.