secundair logo knw 1

De N₂O-uitstoot bij waterzuiveringsinstallaties is een bedreiging voor het klimaat. Er zijn innovatieve technologieën nodig om de uitstoot te verlagen. Welke technologieën zijn er op de markt en wat moet er nog meer gebeuren om de uitstoot te beteugelen? “Strengere regelgeving zijn cruciaal om de emissies wereldwijd effectief te verminderen”, zegt Mathieu Lamotte, hoofd sales en marketing bij Veolia Water Technologies.


door Rens Nijholt


Mathieu Lamotte 200Mathieu Lamotte geeft donderdag 20 maart (16:00 - 16:30, Aqua Theater 2) op Aqua Nederland een inleiding over ‘N2O reductie in afvalwaterzuivering: een gezamenlijke aanpak van een wereldwijde uitdaging’.Lachgas (N₂O) is een van de meest schadelijke broeikasgassen die vrijkomen in waterzuiveringsinstallaties. Met een opwarmingspotentieel dat 273 keer hoger is dan CO₂, is het verminderen van de uitstoot urgent om de milieu-impact te verlagen. Dit leidt tot een hernieuwde aandacht voor meten en beperken van deze uitstoot. "Nu operators van installaties N₂O echt beginnen te meten, realiseren ze zich hoe groot het probleem is”, zegt Lamotte.

Volgens een rapport van STOWA uit 2023 kan de impact van lachgas-emissies op de CO₂-voetafdruk van waterschappen aanzienlijk zijn, waarbij lachgas verantwoordelijk is voor ongeveer 57 procent van de CO₂-voetafdruk in de periode 2013-2021.

“Hoewel we steeds meer waterzuiveringsinstallaties zien die hun emissies evalueren, baseren velen hun berekeningen nog op het Intergovernmental Panel on Climate Change-rapport, in plaats van op metingen ter plaatse. Meestal vanwege de hoge kosten van sensoren. Dat is een probleem, omdat de onzekerheid erg hoog is en de uitstoot per fabriek sterk kan verschillen", zegt Lamotte