secundair logo knw 1

De Po in de zomer van 2022

In de zomer van 2022 leken grote delen van de rivier de Po een langgerekt grindpad door het Noord-Italiaanse landschap. De rivier stond historisch laag. De bron stond zelfs maandenlang droog. Reden voor de opleiding Watermanagement van de Hogeschool Rotterdam om de rivier de Po te kiezen als bestemming voor een studiereis. Initiatiefnemer Annebeth Loois vertelt. "Gezien de klimatologische ontwikkelingen is het geen raar idee om de Po te zien als het voorbeeld voor de Nederlandse rivieren."


door Kees Jan van Kesteren


De minor rivieren, onderdeel van de opleiding Watermanagement van de Hogeschool Rotterdam, begint in de woorden van coördinator Loois met een pressure cooker: het volgen van een rivier van bron tot monding in een week. Dit gebeurt volgens het cursusconcept River21 met als doel om aan het einde van de week een gezamenlijk gedragen visie voor de toekomst van de rivier te hebben opgesteld.

DEF A. Loois 200 Annebeth Loois“River21 wordt al ruim 25 jaar gedoceerd aan verschillende universiteiten. Deze methode heeft elke keer weer bewezen impact te hebben in het klaarstomen van een volgende generatie integraal watermanagers”, vertelt Loois. “Studenten laten na afloop altijd weten hoe bijzonder ze het vonden een hele rivier af te reizen en hoe wisselend de impact van de rivier is op landschap en mens.”