secundair logo knw 1

De rwzi Amersfoort | Foto Vallei en Veluwe

De energiefabriek van waterschap Vallei en Veluwe in Amersfoort is een succesverhaal, maar de weg die moest worden afgelegd om zover te komen zorgde voor problemen en spanningen. "Het was bloed, zweet en tranen".

Tekst Bert Westenbrink

De grondstoffen- en energiefabriek in Amersfoort geldt als voorbeeld voor andere waterschappen. De rwzi produceert als eerste hoogwaardige kunstmest die tegen een vergoeding van 375 euro per ton in de land- en tuinbouw wordt afgezet. De energieproductie is voldoende om in de stroombehoefte van de rwzi te voorzien, de slibafvoer is met 17 procent afgenomen, de kosten van slibontwatering en -afvoer zijn met 25 procent gereduceerd en de bedrijfsvoering is stabiel.

Crystal green 400 Crystal Green wordt voor 375 euro per ton afgezet in de land- en tuinbouwEen succesverhaal. Er is ook iets moois neergezet, zegt Jan Visser, teamleider bij Vallei en Veluwe. Het ontwerp en de bouw van de installatie verliep zonder problemen, maar het in bedrijf stellen van de nieuwe installaties ging niet vlekkeloos. Het proces haperde door onverwachte tegenslagen. De samenwerking tussen het waterschap en uitvoerder Eliquo Water & Energy kwam er behoorlijk door onder druk te staan.