secundair logo knw 1

Foto Marcus Woodbridge Unsplash

Kadir van Lohuizen gaat op de Amsterdam International Water Week internationale waterprofessionals toespreken over de zeespiegelstijging. De fotograaf reisde voor zijn veel geprezen project ‘Na ons de zondvloed’ de hele wereld over en zag dat het niet goed gaat. “We zijn kwetsbaarder dan we denken.”

door Bert Westenbrink

Kadir van Lohuizen zw Kadir van Lohuizen Op het in de Amsterdamse binnenstad gelegen schip ‘Doorgedacht’ schenkt Kadir van Lohuizen een glas thee. De boot van hem en zijn vriendin Sanne Klap is enkele jaren geleden gebouwd naar voorbeeld van de zeetjalk Voorwaarts (1906) van Peter Glas, zeiler in de chartervaart. Op het dek liggen zonnepanelen, het schip is voorzien van een luchtwarmtepomp en voor de bouw werd gebruik gemaakt van gebruikt hout om de ecologische footprint zo klein mogelijk te houden.

Met het schip trekt Van Lohuizen er van tijd tot tijd op uit, naar de Waddenzee. Bij eb valt de platbodem dan droog op een zandbank. Dat kan nu nog, als de zeespiegel stijgt zal de binnenzee met zijn unieke getijdensysteem verdwijnen. Hoe erg ook, het is een detail in de veranderende wereld met een zeespiegelstijging van twee meter, waarover Van Lohuizen vertelt in de documentaire ‘Na ons de zondvloed’.

Op zijn tjalk licht hij zijn project toe.