secundair logo knw 1

Het werd al enige tijd aangekondigd, maar nu lijkt het zover: de juridische procedures tegen het waterkwaliteitsbeleid komen op gang. De uitbreiding van de drinkwaterwinning door Vitens in Den Ham en de bouw van een yoghurtfabriek in Hoogeveen worden op grond van onder andere de Kaderrichtlijn Water aangevochten door Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB), de milieuorganisatie die ook het stikstofbeleid aanvecht. "We beschouwen de Kaderrichtlijn Water als een welkome aanvulling op ons juridisch assortiment."


door Bert Westenbrink


Op 1 mei plaatst MOB-voorzitter Johan Vollenbroek een tweet met de tekst: ‘Gaat de vergunningaanvraag van de dubieuze yoghurtgigant Fage voor vestiging in Hoogeveen struikelen over de Kaderrichtlijn Water (KRW)? MOB heeft bezwaar gemaakt tegen conceptvergunning’. Is het de aankondiging dat MOB de Kaderrichtlijn Water in stelling gaat brengen om vergunningen aan te vechten? “Ja, we zijn aan het opstarten met KRW”, mailt Vollenbroek in reactie op de vraag. 

Hij sluit als bewijs twee bezwaarschriften bij, één tegen uitbreiding van de drinkwaterwinning door Vitens in het Overijsselse Den Ham en één tegen de bouw van een yoghurtfabriek van zuivelproducent Fage in het Drentse Hoogeveen. In Den Ham ligt de waterwinning Hammerflier. Daar wil Vitens de waterwinning opvoeren van circa 1,6 miljoen m3 grondwater naar maximaal 5 miljoen m3 per jaar, zoals vergund in 1993.