0
0
0
s2sdefault

Nederland was deze zomer weer in de ban van de droogte. In juli leek een periode van nattigheid verlichting te brengen, maar toen kwam de hittegolf, de langste in de geschiedenis, en kraakte het watersysteem weer in al zijn voegen. H2O sprak deze zomer met vele betrokkenen over droogte en dat is de basis voor dit verslag over de kritieken, oorzaken, gevolgen en oplossingen.

Tekst Bert Westenbrink, mmv Pauline van Kempen, Dorine van Kesteren, Kees Jan van Kesteren, Hans Klip en Corien Lambregtse

Patrick Jansen, ecoloog en universitair hoofddocent aan Wageningen Universiteit, zet aan het begin van de zomer de toon in een column in dagblad Trouw. Zijn boodschap: de droogte op de zandgronden in Nederland komt niet alleen door een gebrek aan neerslag, maar ook door slecht beleid van de waterschappen. Hij schrijft: “De waterhuishouding op de zandgronden is slecht geregeld. Laat de waterschappen zich bewijzen en als de wiedeweerga de grote drooglegging en de plundering van het grondwater stoppen.”