0
0
0
s2sdefault

Bijna negen maanden zit hij nu op zijn post, deltacommissaris Peter Glas. Deze maand stuurde hij het Deltaprogramma 2020 naar de Tweede Kamer. Het accent ligt hierin op de zoetwatervoorziening en een ‘toekomstproof’ ruimtelijke inrichting. Een van de speerpunten: de eigen verantwoordelijkheid van burgers en bedrijven.

Tekst Dorine van Kesteren

Weinigen zullen vreemd hebben opgekeken van de aanstelling van Peter Glas tot deltacommissaris. Glas beweegt zich al jaren in de waterwereld, in allerlei functies. Hij was erbij toen de commissie-Veerman in 2008 onderzocht of we wel in Nederland kunnen blijven wonen nu het klimaat verandert en de zeespiegel stijgt. Hij was erbij toen het toenmalige kabinet als reactie daarop in 2010 het eerste Deltaprogramma presenteerde en hij dacht mee over alle Deltaprogramma’s die daarna het licht zagen.

“Ik weet nog goed dat Wim Kuijken, mijn voorganger en de eerste deltacommissaris, zich vlak na zijn benoeming voegde bij een vergadering van medeoverheden”, blikt Glas terug. “Kuijken zei toen: we zien het Deltaprogramma als een nationale opgave. Met andere woorden: het is niet alleen van het Rijk, maar van ons allemaal. Een uiterst belangrijke boodschap.”