0
0
0
s2smodern

De waterwereld heeft geen geheimen voor Sybe Schaap, oud-boer, oud-dijkgraaf en oud-voorzitter van de Unie van Waterschappen. Tegenwoordig is hij voorzitter van het Netherlands Water Partnership en Eerste Kamerlid voor de VVD. Een gesprek over conflicten, waterschaarste, zakkende delta's en de waterveiligheid en grondwaterkwaliteit in ons eigen land.

Tekst Dorine van Kesteren

Sybe Schaap 2 vrij       Sybe SchaapSybe Schaap is helemaal niet zo'n zorgelijk type. Eerder een man die die typische VVD-opgeruimdheid uitdraagt. Hij maakt zich ook niet zo snel druk, is nuchter en vrij onbewogen. Maar als hij praat over de waterschaarste in de wereld, is er van dit alles weinig over.

Hoofdschuddend: "Het gaat écht mis als we niet uitkijken. In Noord-Afrika, het Midden-Oosten, China, Iran, Zuid-Afrika en in enkele droge staten van de Verenigde Staten. Op sommige plaatsen staat het grondwater nu al 100 tot soms wel 300 meter onder het maaiveld. Het wordt niet aangevuld met regenwater en dus raakt het op een dag op. Dat betekent: geen drinkwater, geen water voor de industrie en geen water voor de landbouw. Kaapstad verwacht day zero binnen een paar weken – en daar wonen vijf miljoen mensen."