secundair logo knw 1

Kering Hoogwatergeul Veessen bleef gesloten

In de laatste maand van het jaar kreeg Nederland drie stormen te verwerken, vier kort achter elkaar opvolgende hoogwaterpieken in de grote rivieren en uitzonderlijk veel regen. Drie experts in waterbeheer blikken terug op deze bijzondere natte samenloop van omstandigheden. Welke lessen zijn er te leren? “Nergens was de waterveiligheid in het geding.”


Tekst & foto Wim Eikelboom


De strijd tegen het water zette de toon in het nieuws tussen eind november 2023 tot de eerste week van januari van dit jaar. Storm Pia zorgde voor hoge waterstanden langs de kust. Daarna volgden stormen Gerrit en Henk, met tussendoor aanhoudende wind uit het noordwesten. Voortdurende regen zette weilanden, akkers en polders blank.

Alle gemalen draaiden op volle toeren. Het waterpeil in het IJsselmeer en het Markermeer stond ongekend hoog, omdat spuien op de Waddenzee moeizaam ging. In de grote rivieren bleef het water wekenlang klotsen tegen het talud van de winterdijken. Vrijwel alle waterschappen waren in hoge staat van paraatheid in de weken rondom de jaarwisseling.

H2O vraagt drie waterexperts naar hun inzichten en geleerde lessen.