secundair logo knw 1

De kust van New Jersey na de orkaan Sandy | Foto Wikimedia Commons

Orkanen met vriendelijke namen als Katrina, Sandy, Harvey en Irma richten enorme ravages aan in de Verenigde Staten. Verwoestende stormen zijn van alle tijden in Amerika, maar deze beginnen ook de beleving van het water te beïnvloeden. Katrina was een game changer, zegt Henne Schuwer, de Nederlandse ambassadeur in de VS. ‘De mood in Amerika is aan het omslaan’.

Tekst Bert Westenbrink

Henne Schuwer neemt plaats achter een tafel in de persruimte in de Fokker Terminal in Den Haag. Het industriële gebouw is deze keer de plaats van handeling voor de jaarlijkse terugkomdag van de ambassadeurs en consuls-generaal die Nederland representeren in den vreemde. Ambassadeur Schuwer doet dat in Amerika, met Washington als uitvalbasis.

De diplomaten treffen niet alleen elkaar en vertegenwoordigers van de departementen, maar ook het bedrijfsleven. Ook Schuwer sprak met bedrijven, onder meer uit de watersector. Niet vreemd, want Nederland speelt een belangrijke rol in de veranderende aanpak van de waterproblemen in de VS. Met de ambassade in de rol van aanjager.