secundair logo knw 1

De pilotinstallatie van Blue Energy op de Afsluitdijk | Foto Blue Energy

Bijna twee decennia maakte Pieter Hack, oprichter van REDstack, werk van een revolutionair concept: energieopwekking uit het mengen van zoet en zout water, ofwel Blue Energy. Hoewel de technologie in potentie een significante bijdrage kan leveren aan de duurzame energievoorziening, komt de innovatie in Nederland maar niet van de grond, maar mogelijk wel in het buitenland. “In India werd ik uitgenodigd om onze technologie te presenteren. Daar zagen overheden en bedrijven direct de potentie”, zegt Hack.


door Rens Nijholt


Het principe achter Blue Energy werd in 1954 al beschreven. Toch duurde het tot 2004 voordat de eerste berekeningen werden gemaakt. Onderzoek bij Wetsus, onderzoeksinstituut voor watertechnologie in Leeuwarden, toonde aan dat de IJsselmeerafvoer naar de Waddenzee een theoretisch potentieel van 200 megawatt aan energie kon opleveren. Dit komt overeen met 1-2 procent van het Nederlandse energieverbruik. “Dat was een doorbraak”, zegt Hack. “We zagen de mogelijkheden, maar wisten ook dat de weg naar commercialisatie lang en uitdagend zou zijn. De wetenschappelijke theorie stond er, we moesten het alleen nog in het laboratorium en daarna in de praktijk bewijzen.”