De Westerhavensluis van Stadshavens Medemblik biedt doorgang van het Overlekerkanaal -waar zich diverse jachtwerven bevinden- naar de Westerhaven, Oosterhaven en het IJsselmeer. De sluis is in 1927 gebouwd en van april tot oktober maken er gemiddeld 4.150 schepen gebruik van de sluis. Dit varieert van zeiljachten tot vrachtschepen en sloepen. Zomers gaan er op het hoogtepunt 50 schepen per dag doorheen!

WesterhavensluisDe Westerhavensluis/brug was toe aan groot onderhoud en om storingen tijdens de zomer te voorkomen hebben de Gemeente Medemblik en Stadshavens Medemblik Vlaar opdracht gegeven voor zowel de elektrotechnische als de werktuigbouwkundige renovatie uit te voeren van o.a. de aandrijvingen van de sluisdeuren, de rinketten en de vergrendeling van het brugdek, welke aan het eind van hun levensduur waren. De bediening van de brug en sluis gebeurt op afstand vanaf de Kwikkelsbrug, de bedieningsconsole hiervoor was sterk verouderd en is door Vlaar vervangen.

Sluisdeuren en rinketten
De aandrijfmotoren van alle vier de deuren zijn vervangen door AUMA-aandrijvingen. De mechanische aandrijving is gerenoveerd. Dit gebeurde in twee etappes zodat er altijd één deurstel elektrisch te bedienen was. Het andere deurstel werd in de ‘dichtstand’ vergrendeld en kon in noodgevallen met de hand geopend worden.
De bestaande aandrijving van de vier rinketten zijn in zijn geheel vervangen. De aandrijvingen van de rinketten zijn per stuk uitgevoerd zodat er altijd één rinket beschikbaar was en er in noodgevallen geschut kon worden.

Om de sluis weer in goed werkende staat te brengen voor de opening van het vaarseizoen op 1 april en de stremming voor vaarverkeer zo kort mogelijk te houden was een strakke planning nodig.

Na het vaarseizoen zal het wegdek worden gerenoveerd, tijdens deze werkzaamheden zal de gehele elektrotechnische installatie van de brug en sluis door ons worden vervangen (fase 2).

h2ologoprimair    PARTNER CONTENT

De content op deze pagina is gemaakt door partners van H2O Media. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van H2O.

Wilt u hier uw content presenteren? Bel naar 070 3234 070 of mail naar h2o@mooijmanmarketing.nl.

Artikelen van deze partner

keller logoVlaar verzorgt oplossingen voor (water)beheer voor gemeentes, waterschappen en industrie. We hebben ruim 30 jaar ervaring in het ontwerpen, voorbereiden, uitvoeren en opleveren van meet- en regeltechnische installaties.

Ga naar profielpagina

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!