In Muiden wordt een nieuw woongebied genaamd ‘De Krijgsman‘ ontwikkeld waarin de volop aanwezige ruige natuur, industrieel erfgoed en oude watergangen worden behouden en in ere hersteld. Onderdeel van de oude watergangen is een sluis die na restauratie een prominente rol krijgt in het plangebied. Doordat de sluis al tientallen jaren niet meer in gebruik was, verkeerde deze in vervallen staat.

 

Het restaureren is uitgevoerd door Kleybruggen en bestond voornamelijk uit het vervangen van de houten deuren en het herstellen van het metselwerk met natuursteen. Voor de complete E&W-installatie heeft Kleybruggen Vlaar ingeschakeld. De E&W-installatiewerkzaamheden bestonden voornamelijk uit de aandrijvingen voor de vier puntdeuren en de rinketten en de complete besturingsinstallatie.

Voorheen werden de deuren en rinketten met handkracht bediend. In de nieuwe situatie zou de bediening op eenvoudige wijze door de bewoners van de wijk De Krijgsman uit te voeren moeten zijn. In Vlaar heeft Kleybruggen een geschikte partner gevonden om hierin mee te denken en naar een oplossing toe te werken.
Omdat Vlaar eerder soortgelijke 'zelfbediende' sluizen opgeleverd heeft, heeft Vlaar hiervoor een besturingsplan gemaakt waarmee bewoners op eenvoudige wijze de sluis kunnen bedienen.

Aan beide kanten van de sluis en in de sluis zijn meldknoppen geplaatst waarmee de schippers het schutproces kunnen besturen. Door middel van scheepvaartseinen wordt kenbaar gemaakt aan de schippers wanneer zij de sluis in en uit kunnen varen. De besturingsinstallatie zorgt voor het besturen van de deuren en de rinketten waarbij het schutproces op een veilige manier wordt uitgevoerd.

De bewoners van de wijk De Krijgsman kunnen nu via de sluis de Muidertrekvaart bereiken voor een mooi dagje varen. Bijvoorbeeld door De Vecht, die loopt van Muiden via de diverse Vechtdorpen tot aan Utrecht. Of naar Amsterdam door middel van de Vechtsluizen (in de kern van Muiden) en de Oranjesluizen.

h2ologoprimair    PARTNER CONTENT

De content op deze pagina is gemaakt door partners van H2O Media. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van H2O.

Wilt u hier uw content presenteren? Bel naar 070 3234 070 of mail naar h2o@mooijmanmarketing.nl.

Artikelen van deze partner

keller logoVlaar verzorgt oplossingen voor (water)beheer voor gemeentes, waterschappen en industrie. We hebben ruim 30 jaar ervaring in het ontwerpen, voorbereiden, uitvoeren en opleveren van meet- en regeltechnische installaties.

Ga naar profielpagina

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!