secundair logo knw 1

Meerdere oorzaken hebben impact gehad op de industriële sector en veroorzaakten een tekort aan essentiële chemicaliën in de waterbehandeling. Dit geldt vooral voor producten die nodig zijn voor de regeneratie van IEX-harsen, zoals HCl en natronloog. Een veelgebruikte optie om het groeiende tekort aan chemicaliën te minimaliseren, is het plaatsen van mobiele omgekeerde osmose-installaties (RO-units) voor bestaande demineralisatie-installaties.

 

Stef de Buck van MWS bespreekt hier hoe het gebruik van mobiele Reverse Osmose (RO)-installaties stroomopwaarts van de demineralisatie-installaties kan helpen het implementatieproces te stroomlijnen, problemen te minimaliseren, het toenemende tekort aan chemicaliën te omzeilen en de milieueffecten aanzienlijk te verminderen.

Met 25 jaar ervaring is Mobile Water Solutions (MWS), onderdeel van de Nijhuis Saur Industries groep, een toonaangevende leverancier van tijdelijke water- en afvalwaterzuiveringsoplossingen. Zij bieden een kostenefficiënt alternatief voor vaste installaties, om uw industriële locaties te helpen de continuïteit van de watervoorziening voor uw kernactiviteiten te handhaven.

Het verkrijgen van gezuiverd water: traditionele versus gemengde methoden

Om kwalitatief hoogwaardig water te produceren wordt gewoonlijk gebruik gemaakt van ionenwisselingstechnologie (IEX). Harsen worden gebruikt om opgeloste ionen in het water te verwijderen.

Hoewel IEX water van voldoende kwaliteit levert, wordt steeds vaker voor een combinatie van methoden gekozen om de behandelingsprestaties en de kostenefficiëntie te verbeteren alsook te voldoen aan de strenge milieuvoorschriften. Meestal wordt gebruik gemaakt van omgekeerde osmose (RO) voorafgaand aan IEX voor de productie van gedemineraliseerd water. RO gebruikt een semipermeabel membraan om 95-98% van de opgeloste zouten van het water te scheiden.

In vergelijking met alternatieve oplossingen heeft een RO-eenheid die stroomopwaarts van een IEX-systeem wordt geïnstalleerd verschillende voordelen. De werking vereist een beperkt verbruik aan chemicaliën, wat de werkzaamheden vereenvoudigt, de kosten drukt en een veiligere werkomgeving oplevert. Ook zorgt het verwijderen van opgeloste zouten uit het water door de RO voor een lagere belasting van de IEX. Bijgevolg zijn er minder regeneraties nodig, doorgaans tien tot twintig keer minder, wat resulteert in aanzienlijke besparingen op chemicaliën alsook een lager milieueffect.

De keuze van omgekeerde osmose vóór een demineralisatie-installatie

In Europa doet de toename van de waterzuiveringsactiviteiten de vraag naar chemicaliën stijgen. Bovendien zetten de grote maatschappelijke bezorgdheid over waterkwaliteit, de groeiende bezorgdheid over het milieu en steeds strengere voorschriften inzake waterlozing industriële ondernemingen ertoe aan oplossingen te zoeken om de water- en afvalwaterbehandelingsmethoden te verbeteren.

Een Duitse raffinaderij had in 2021 problemen met de levering van chemicaliën die nodig zijn voor de regeneratie van harsen wegens een tekort aan zoutzuur (HCl). Hierdoor werd er dringend gezocht naar een alternatief dat de tijd tussen twee regeneraties zou verlengen en dus chemicaliën zou besparen.

Mobile Water Solutions leverde daarom twee mobiele IX- en twee RO-eenheden om de permanente demineralisatie-installatie tijdelijk volledig te vervangen. De plug and play mobiele demineralisatie eenheden kunnen binnen enkele uren in gebruik worden genomen, waardoor de productierisico’s worden beperkt. De twee upstream RO-eenheden worden gebruikt om de mobiele IEX’s te voeden met maximaal 200 m3/h permeaat.

Voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

h2ologoprimair    PARTNER CONTENT

De content op deze pagina is gemaakt door partners van H2O Media. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van H2O.

Wilt u hier uw content presenteren? Bel naar 070 3234 070 of mail naar h2o@mooijmanmarketing.nl.