Minder stagnatie, geen verfdeeltjes in de natuur en laag energieverbruik – een duurzame oplossing voor de lange termijn.
Waterschappen en gemeenten zochten naar een praktische en duurzame oplossing voor dit probleem. Zo begint Jan Bakker, Technical Manager Kolmer Elektromotoren, zijn verhaal.
"En dat begrijp ik heel goed," vervolgt hij. "Nederland telt meer dan 5000 gemalen, en dan hebben we het nog niet eens over alle pompen in riolerings- en watersystemen. Al deze installaties worden aangedreven door elektromotoren die doorgaans 24/7 draaien. Veel van deze motoren staan dag en nacht blootgesteld aan regen, wind en zon, waardoor de laklaag afbladdert. Dit leidt tot roest, stilstand en hogere onderhoudskosten. Bovendien belanden de verfdeeltjes in de natuur. Dat is niet wat je wilt. Daarom kregen we regelmatig de vraag: hebben jullie hiervoor een oplossing die écht werkt?"
Veilige, slijtvaste coating verlengt levensduur
"Wij zijn op onderzoek uitgegaan en vonden een partij die een coating specifiek voor onze elektromotoren ontwikkelde," legt Jan uit. "Het doel? Een keiharde, slijtvaste en veilige oplossing.
Het bijzondere aan deze waterdunne coating is dat deze dwars door de laklaag heen direct aan het metaal van de motorbehuizing hecht. Hierdoor kan er geen vuil of vocht onder de laklaag komen, zelfs niet bij beschadigingen. Zo voorkomt de coating dat de motor gaat bladderen of roesten.
De Kolmer Top Coating werkt boven verwachting goed. We garanderen dan ook dat de levensduur van elektromotoren in externe omstandigheden verviervoudigt. We hebben zelfs voorbeelden waarbij een elektromotor voorheen elke zes maanden vervangen moest worden, en nu – zeven jaar later – nog steeds probleemloos draait," vertelt een enthousiaste Jan.
Hoge energie-efficiëntie en minder grondstoffengebruik
Naast een langere levensduur is ook energiezuinigheid cruciaal. Daarom passen wij deze coating toe op de robuuste elektromotoren van Cantoni uit Polen. Deze 100% Europese werkpaarden hebben niet alleen een lage CO₂-uitstoot door korte transportlijnen, maar staan vooral bekend om hun hoge rendement en uitzonderlijk hoge cosinus phi. Hierdoor besparen ze fors op elektriciteitskosten. Bovendien zijn ze naadloos aanpasbaar op elke toepassing," voegt Jan toe.
Gemaal Vissering: praktijkvoorbeeld van duurzaamheid
Een goed voorbeeld is gemaal Vissering in Urk, waar Kolmer een belangrijke rol speelde in de selectie van een motor met hoge efficiëntië. "Deze motoren dragen bij aan de energiebesparing en duurzaamheid van het gemaal," bevestigt Waterschap Zuiderzeeland.
Zelf het verschil zien?
Het indrukwekkende verschil tussen een behandelde en onbehandelde elektromotor met eigen ogen bekijken? Bezoek Kolmer van 18 t/m 20 maart op Aqua Nederland, stand L09.
Nederland circulair in 2050: Dit duurzame duo helpt waterschappen en overheden hun doel te bereiken.
Kolmer.nl