secundair logo knw 1

De PipeDiver Laser is een nieuwe variant van de leidinginspectietool PipeDiver. Doordat er een laser is toegevoegd, kan deze variant ook de breedte meten van de kier tussen twee betonnen buizen. De PipeDiver Laser was genomineerd voor de Aquatech Innovation Award 2019. 

"We gaan hiermee dus een stap verder dan bij de eerdere PipeDiver, waarmee we vooral de conditie van de wanden van buizen kunnen inspecteren", zegt Roland Markus, business development manager bij Xylem op Aquatech.

Als de breedte van de kier een bepaalde waarde te boven gaat, is er een grote kans dat er al sprake is van lekkage. Bij geringere waarden geven de metingen een indicatie dat er lekkages te verwachten zijn. Hoe breder de kier is, hoe groter de kans dat dit gaat gebeuren.

De PipeDiver Laser is in oktober gebruikt door het Amsterdamse waterbedrijf Waternet om 17 kilometer waterleiding te inspecteren. "We moeten alle data nog uitvoerig analyseren", legt Markus uit, "Maar de eerste resultaten laten zien dat de PipeDiver Laser goed heeft gewerkt."

De PipeDiver Laser kan alleen gebruikt worden voor leidingen voor drink- en ruwwater. Afvalwater is dermate troebel dat de laser en de vier camera's daarin niet kunnen functioneren. Het instrument beschikt ook over een elektromagnetische sensor. Die werkt wel in troebel water en kan dan gebruikt worden om de wapening van betonnen buizen te inspecteren.

Voor alle varianten van de PipeDiver geldt, dat ze worden voortbewogen door de stroming van het water. In tegenstelling tot pigs kunnen ze vlinderkleppen probleemloos passeren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder dat Boutkan en Buijsse beter weten wat de problemen in het riool en bij de afvalwaterverwerking zijn, dan de daarin gespecialiseerde organisaties.
Afgezien daarvan, kan een kleuter bedenken dat als plastic (a) in het milieu een probleem is én (b) "nul" vocht opneemt, dat het dan ook niet handig is om dit in wegwerpdoekjes te verwerken die NIET gescheiden ingezameld worden maar met het toiletwater worden weggespoeld.  
Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.