secundair logo knw 1

De PipeDiver Laser is een nieuwe variant van de leidinginspectietool PipeDiver. Doordat er een laser is toegevoegd, kan deze variant ook de breedte meten van de kier tussen twee betonnen buizen. De PipeDiver Laser was genomineerd voor de Aquatech Innovation Award 2019. 

"We gaan hiermee dus een stap verder dan bij de eerdere PipeDiver, waarmee we vooral de conditie van de wanden van buizen kunnen inspecteren", zegt Roland Markus, business development manager bij Xylem op Aquatech.

Als de breedte van de kier een bepaalde waarde te boven gaat, is er een grote kans dat er al sprake is van lekkage. Bij geringere waarden geven de metingen een indicatie dat er lekkages te verwachten zijn. Hoe breder de kier is, hoe groter de kans dat dit gaat gebeuren.

De PipeDiver Laser is in oktober gebruikt door het Amsterdamse waterbedrijf Waternet om 17 kilometer waterleiding te inspecteren. "We moeten alle data nog uitvoerig analyseren", legt Markus uit, "Maar de eerste resultaten laten zien dat de PipeDiver Laser goed heeft gewerkt."

De PipeDiver Laser kan alleen gebruikt worden voor leidingen voor drink- en ruwwater. Afvalwater is dermate troebel dat de laser en de vier camera's daarin niet kunnen functioneren. Het instrument beschikt ook over een elektromagnetische sensor. Die werkt wel in troebel water en kan dan gebruikt worden om de wapening van betonnen buizen te inspecteren.

Voor alle varianten van de PipeDiver geldt, dat ze worden voortbewogen door de stroming van het water. In tegenstelling tot pigs kunnen ze vlinderkleppen probleemloos passeren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.