secundair logo knw 1

De rioolwaterzuivering in Panheel

Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) heeft de biologische rioolwaterzuivering in Panheel officieel in gebruik genomen. De zuivering is evenals de nieuwe rwzi in Stein volgens het Verdygo-concept gebouwd. De beide Verdygo-installaties zijn voorzien van de Nereda-technologie.

In Panheel verrichtte commissaris van de Koning in Limburg, Emile Roemer, gisteren de openingshandeling. De rwzi’s in Panheel en Stein zijn respectievelijk de zesde en zevende in Verdygo-stijl, een door WBL ontwikkelde modulaire bouw- en ontwerptechniek voor rwzi’s. Verdygo-bouw maakt maatwerk op de rwzi-locaties mogelijk en geldt als een compact concept voor een duurzame zuivering.

Beide biologische zuiveringen zijn in korte tijd gebouwd door WBL in samenwerking met de combinatie Mobilis en Croonwolter&dros (CMC), EQUANS (voorheen ENGIE), ELIQUO Water & Energy, RWB en adviesbureau Tauw.

WBL, dat op 17 rwzi’s afvalwater van 500.000 Limburgse huishoudens en 30.000 bedrijven zuivert, introduceerde het Verdygo-concept eerder al gedeeltelijk op verschillende rwzi’s in Limburg, waaronder Roermond, Simpelveld, Wijlre, Hoensbroek en Weert.

In 2030 wil het waterschapsbedrijf, een dochteronderneming van Waterschap Limburg, Verdygo op minimaal 75 procent van alle 17 Limburgse rwzi’s geïntroduceerd hebben, waarbij er tenminste 2 volledig zijn uitgevoerd volgens het nieuwe modulaire concept.

Voor de ontwikkeling van nieuwe Verdygo-modules werkt WBL samen met andere waterschappen. Zo zijn met Vallei & Veluwe 5 nieuwe modules ontwikkeld. Deze zijn toegepast op de nieuwe rwzi’s in Stein en Panheel en daarnaast in Terwolde, een rwzi-locatie van Vallei & Veluwe.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....