secundair logo knw 1

De rioolwaterzuivering in Panheel

Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) heeft de biologische rioolwaterzuivering in Panheel officieel in gebruik genomen. De zuivering is evenals de nieuwe rwzi in Stein volgens het Verdygo-concept gebouwd. De beide Verdygo-installaties zijn voorzien van de Nereda-technologie.

In Panheel verrichtte commissaris van de Koning in Limburg, Emile Roemer, gisteren de openingshandeling. De rwzi’s in Panheel en Stein zijn respectievelijk de zesde en zevende in Verdygo-stijl, een door WBL ontwikkelde modulaire bouw- en ontwerptechniek voor rwzi’s. Verdygo-bouw maakt maatwerk op de rwzi-locaties mogelijk en geldt als een compact concept voor een duurzame zuivering.

Beide biologische zuiveringen zijn in korte tijd gebouwd door WBL in samenwerking met de combinatie Mobilis en Croonwolter&dros (CMC), EQUANS (voorheen ENGIE), ELIQUO Water & Energy, RWB en adviesbureau Tauw.

WBL, dat op 17 rwzi’s afvalwater van 500.000 Limburgse huishoudens en 30.000 bedrijven zuivert, introduceerde het Verdygo-concept eerder al gedeeltelijk op verschillende rwzi’s in Limburg, waaronder Roermond, Simpelveld, Wijlre, Hoensbroek en Weert.

In 2030 wil het waterschapsbedrijf, een dochteronderneming van Waterschap Limburg, Verdygo op minimaal 75 procent van alle 17 Limburgse rwzi’s geïntroduceerd hebben, waarbij er tenminste 2 volledig zijn uitgevoerd volgens het nieuwe modulaire concept.

Voor de ontwikkeling van nieuwe Verdygo-modules werkt WBL samen met andere waterschappen. Zo zijn met Vallei & Veluwe 5 nieuwe modules ontwikkeld. Deze zijn toegepast op de nieuwe rwzi’s in Stein en Panheel en daarnaast in Terwolde, een rwzi-locatie van Vallei & Veluwe.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.