secundair logo knw 1

De rioolwaterzuivering in Panheel

Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) heeft de biologische rioolwaterzuivering in Panheel officieel in gebruik genomen. De zuivering is evenals de nieuwe rwzi in Stein volgens het Verdygo-concept gebouwd. De beide Verdygo-installaties zijn voorzien van de Nereda-technologie.

In Panheel verrichtte commissaris van de Koning in Limburg, Emile Roemer, gisteren de openingshandeling. De rwzi’s in Panheel en Stein zijn respectievelijk de zesde en zevende in Verdygo-stijl, een door WBL ontwikkelde modulaire bouw- en ontwerptechniek voor rwzi’s. Verdygo-bouw maakt maatwerk op de rwzi-locaties mogelijk en geldt als een compact concept voor een duurzame zuivering.

Beide biologische zuiveringen zijn in korte tijd gebouwd door WBL in samenwerking met de combinatie Mobilis en Croonwolter&dros (CMC), EQUANS (voorheen ENGIE), ELIQUO Water & Energy, RWB en adviesbureau Tauw.

WBL, dat op 17 rwzi’s afvalwater van 500.000 Limburgse huishoudens en 30.000 bedrijven zuivert, introduceerde het Verdygo-concept eerder al gedeeltelijk op verschillende rwzi’s in Limburg, waaronder Roermond, Simpelveld, Wijlre, Hoensbroek en Weert.

In 2030 wil het waterschapsbedrijf, een dochteronderneming van Waterschap Limburg, Verdygo op minimaal 75 procent van alle 17 Limburgse rwzi’s geïntroduceerd hebben, waarbij er tenminste 2 volledig zijn uitgevoerd volgens het nieuwe modulaire concept.

Voor de ontwikkeling van nieuwe Verdygo-modules werkt WBL samen met andere waterschappen. Zo zijn met Vallei & Veluwe 5 nieuwe modules ontwikkeld. Deze zijn toegepast op de nieuwe rwzi’s in Stein en Panheel en daarnaast in Terwolde, een rwzi-locatie van Vallei & Veluwe.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.