secundair logo knw 1

Een polderdak van MetroPolder

Wavin heeft de Nederlandse start-up MetroPolder overgenomen. Hiermee groeit de kennis en expertise van Wavin op het gebied van stedelijk regenwaterbeheer, laat de onderneming weten.

De Nederlandse start-up MetroPolder is een pionier in wateropslag op groene, platte daken. Het bedrijf ontwikkelde Polderdak, een technologie om water op te vangen en herbruikbaar te maken voor koelingen, recycling en irrigatie.

De blauw-groene daken zijn voorzien van een buffersysteem, een slimme dakstuw en een online dashboard, AQORA. De dakstuw meet en regelt het waterpeil en lost deze op het juiste moment af. Dit systeem zorgt voor de dynamische wateropslag, claimt de start-up.

“We willen steden toekomstbestendig maken door slim waterbeheer te gaan uitvoeren. Zoals door het hergebruiken van regenwater of het verkoelen van steden om hittestress tegen te gaan”, zegt Friso Klapwijk, directeur van MetroPolder.

Het systeem is inmiddels geïnstalleerd in binnen- en buitenland, zoals Guatemala, Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Deze internationale toepassing biedt Wavin meer kansen om steden klimaatbestendiger te maken, zegt Maarten Roef, CEO van Wavin.

Wavin, producent van (kunststof) leidingsystemen, richt zich sinds 2020 op het ontwikkelen en leveren van producten die moeten bijdragen aan het leefbaar houden van steden. Die leefbaarheid van steden staat onder druk door de toename van extreme weersomstandigheden, stelt Wavin vast. “Door klimaatverandering dreigt het water in de steden op te raken. Als er geen verandering plaatsvindt in de waterkringloop, is de kans groot dat tegen 2050 grote steden zonder water komen te zitten.” Met de inbreng van MetroPolder verstrekt Wavin zijn aanbod van slimme waterbergingen in de stad.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi verwoord. Het kabinet in spé heeft velen verleid met termen als 'het geven van duidelijkheid', terwijl er in de praktijk door in te zetten in bewezen niet duurzaam beleid, er grote onzekerheden gaan ontstaan. Ook hier moet het gezegde van 'de wal keert het schip' zich klaarblijkelijk nog maar weer eens in de praktijk gaan bewijzen.
Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen. 
Ik vond het regeerakkoord een verademing na jaren waarin de werkende meerderheid de hobbies van allerlei clubs betaalde. Als kostwinner betaalde ik sowieso elke maand al een flinke boete. Er is in het hele akkoord toch ook geen enkele veroordeling te lezen voor mensen die vrijwillig kiezen "groen" te leven? Als je dat wilt, ben je toch vrij daarin?
Passende citaten: "Er wordt ingezet op: Een nieuwe, regio-specifieke derogatie van de Nitraatrichtlijn (gebaseerd op gemeten waterkwaliteit zoals in andere landen). En nog een: Daarvoor worden voor natuur, waterkwaliteit, klimaat en luchtverontreiniging waar mogelijk bedrijfsspecifieke emissiedoelen geformuleerd." Wat zijn dat voor criteria? In welke regio's moet dan worden gemeten en waar en bij welke bedrijven passen we dan welke criteria toe? Wie gaat al die gegevens verzamelen en al die metingen desgewenst opnieuw doen? Hoe lang gaat dat duren en hoeveel vervuiling moeten we dan nog toestaan?  En waar slaat 'waar mogelijk' op? We weten toch allang welke industriële vervuiling er is, waar die zich bevindt, en er is toch een kaderrichtlijn water? Dit gaat inderdaad over een ander land. Een ongewenst land.
Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.