secundair logo knw 1

Een polderdak van MetroPolder

Wavin heeft de Nederlandse start-up MetroPolder overgenomen. Hiermee groeit de kennis en expertise van Wavin op het gebied van stedelijk regenwaterbeheer, laat de onderneming weten.

De Nederlandse start-up MetroPolder is een pionier in wateropslag op groene, platte daken. Het bedrijf ontwikkelde Polderdak, een technologie om water op te vangen en herbruikbaar te maken voor koelingen, recycling en irrigatie.

De blauw-groene daken zijn voorzien van een buffersysteem, een slimme dakstuw en een online dashboard, AQORA. De dakstuw meet en regelt het waterpeil en lost deze op het juiste moment af. Dit systeem zorgt voor de dynamische wateropslag, claimt de start-up.

“We willen steden toekomstbestendig maken door slim waterbeheer te gaan uitvoeren. Zoals door het hergebruiken van regenwater of het verkoelen van steden om hittestress tegen te gaan”, zegt Friso Klapwijk, directeur van MetroPolder.

Het systeem is inmiddels geïnstalleerd in binnen- en buitenland, zoals Guatemala, Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Deze internationale toepassing biedt Wavin meer kansen om steden klimaatbestendiger te maken, zegt Maarten Roef, CEO van Wavin.

Wavin, producent van (kunststof) leidingsystemen, richt zich sinds 2020 op het ontwikkelen en leveren van producten die moeten bijdragen aan het leefbaar houden van steden. Die leefbaarheid van steden staat onder druk door de toename van extreme weersomstandigheden, stelt Wavin vast. “Door klimaatverandering dreigt het water in de steden op te raken. Als er geen verandering plaatsvindt in de waterkringloop, is de kans groot dat tegen 2050 grote steden zonder water komen te zitten.” Met de inbreng van MetroPolder verstrekt Wavin zijn aanbod van slimme waterbergingen in de stad.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John