De waterschappen Rivierenland, Vallei en Veluwe, Rijnland, Stichtse Rijnlanden en Waterschapsbedrijf Limburg gaan samenwerken aan de (door)ontwikkeling van het Verdygo-concept. In Tiel tekenden de vijf dinsdag een samenwerkingsovereenkomst.
Bij de samenwerking ligt de focus op delen van kennis en kunde om nieuwe modules te ontwikkelen en ook toe te passen. Ook het beheren en door ontwikkelen van bestaande modules is een aandachtspunt, aldus een verklaring op de website van Rivierenland. Het doel is om Verdygo, dat zo'n 8 jaar geleden is bedacht door Waterschapsbedrijf Limburg, tot standaard te maken in de sector.
Het concept voor rioolwaterzuivering - bovengronds, modulair, gestandaardiseerd en plug & play - geldt als ‘een nieuwe manier van denken’ in de sector. Met het systeem kunnen compacte en flexibele waterzuiveringsinstallaties worden gebouwd.
De participerende waterschappen zien Verdygo daarom als een effectieve toepassing om circulaire en duurzame doelstellingen in de sector te realiseren. Met de modules is het mogelijk, zo is de stelling, om snel in te spelen op klimaatverandering, demografische ontwikkelingen en innovaties op het gebied van waterzuivering.
“Dankzij hun compacte formaat zijn de modules gemakkelijk te transporteren. Dit biedt grote voordelen voor de bouw van installaties, het aanpassen aan omstandigheden en nieuwe technologieën ten opzichte van traditionele installaties. Door standaardisatie is de ontwerp- en bouwtijd korter en de jaarlijkse netto kosten voor bouw, onderhoud en bediening (Total Cost of Ownership) liggen lager”, aldus het bericht op de site van Rivierenland.
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.