secundair logo knw 1

Heemraad Anne Mollema (links) en procesoperator Rob Bakker inspecteren de juist gearriveerde container met de DEXSORB-filter installatie

Op de rioolwaterzuivering in Dordrecht is Waterschap Hollandse Delta gestart met een proef om microverontreinigingen zoals medicijnresten en PFAS uit afvalwater te zuiveren. Dit doet het waterschap met een duurzame DEXSORB-filter.

De pilot in Dordrecht bouwt voort op een eerdere test in Lelystad. Hoewel de resultaten daar hoopgevend waren, bleek verdere optimalisatie noodzakelijk. De huidige proef wordt uitgevoerd in samenwerking met de waterschappen Brabantse Delta en Zuiderzeeland, evenals ingenieursbureau Witteveen+Bos. De testperiode loopt tot mei 2025.

Heemraad Anne Mollema benadrukt het belang van grondige tests. “We moeten dit uitgebreid testen voordat wij een DEXSORB-filter eventueel op grotere schaal kunnen inzetten. De microverontreiniging vangen wij op in het filter. Daarna halen we de vervuiling eruit om het veilig te verwerken. Vervolgens moeten we het filter weer opnieuw kunnen gebruiken.”

Cyclodextrine polymeren
Het DEXSORB-filter maakt gebruik van cyclodextrine polymeren, die de capaciteit hebben om microverontreinigingen te absorberen. In tegenstelling tot actiefkool kan DEXSORB onder lage temperaturen worden geregenereerd. Dit verlaagt de CO₂-voetafdruk aanzienlijk en maakt het een duurzamer alternatief.

Naast de test met het DEXSORB-filter zet Waterschap Hollandse Delta in Dordrecht ook actiefkool in om verontreinigingen te verwijderen. Dit wordt voornamelijk toegepast tijdens werkzaamheden aan ondergrondse leidingen. Het waterschap hoopt met de DEXSORB-filter op een doorbraak in een milieuvriendelijke waterzuivering.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Goed stuk! Biologisch afbreekbare spons besteld, plastic heb ik al grotendeels uit mijn keuken verwijderd. Eigenlijk moet ik ook mijn kleding eens serieus gaan nemen. 
Het komt binnen Marianne. Dankjewel!
Fusie Rijnland en AGV zou een mooie vuist opleveren om op de Rijn weer de zalm uit te nodigen. Preventief beleid is altijd beter dan curatief beleid. Indertijd was Internationaal Watertribunaal al de vervuiling op de Rijn van de industrie aan het meten. Fliessende Welle onderzoek.
Geweldig verhaal Marianne!  Uit mijn hart gegrepen.
Als Unie van Waterschappen proberen we, soms in afstemming met NGO's aandacht te vragen voor dit probleem. Maar inderdaad het is taaie kost....
Er is al veel bekend over toiletbezoek en kantoren (SIMDEUM rekenregels). Neem eens contact op met Mirjam Blokker van KWR.