secundair logo knw 1

Een voorbeeld van een metal-organic framework I beeld: Wikimedia Commons - T.Yildirim/NIST

Het is met een duurzame en energiezuinige technologie mogelijk om van brak water en zeewater binnen een half uur drinkwater te maken. Met behulp van ‘metal-organic frameworks’ en zonlicht worden zoutdeeltjes uit het water gehaald.

Het nieuwe procedé voor de behandeling van zout water is ontwikkeld door een internationaal wetenschappelijk team onder leiding van de Monash University in Australië. Volgens de onderzoekers zijn hieraan duidelijke voordelen verbonden ten opzichte van huidige ontziltingstechnieken als omgekeerde osmose. De innovatieve technologie verbruikt relatief weinig energie en er zijn geen chemicaliën nodig. Ook zijn de kosten laag.

Op adsorptie gebaseerd
Het gaat om een op adsorptie gebaseerd proces. Er wordt gebruikgemaakt van lichtgevoelige ‘metal-organic frameworks’ (MOFs), die moleculair zeven. Deze roostervormige kristallen zijn zo poreus dat de oppervlakte van een voetbalveld past in een theelepel. Zij zijn erg geschikt om zoutdeeltjes uit water op te zuigen. 

De onderzoekers creëerde een speciaal MOF met ‘poly (spiropyran acrylate)’ (PSP): PSP-MIL-53. Hiermee lukt het om onder donkere omstandigheden binnen dertig minuten zouten en andere verontreinigingen uit het water te halen. Het resultaat is een goede drinkwaterkwaliteit.

De geadsorbeerde zouten worden uit het MOF verwijderd door middel van blootstelling aan zonlicht. Na vier minuten kan het MOF dan opnieuw worden gebruikt. Tijdens het onderzoek bleek het op deze manier mogelijk om dagelijks 139,5 liter drinkwater per kilo van MOF te produceren, waarbij het zoute water afkomstig was uit een rivier, meer of aquifer.

Nieuwe weg
Huanting Wang WEB 180 Huanting WangVolgens professor Huanting Wang van de Monash University kan met behulp van de vinding in de toekomst wereldwijd miljoenen mensen van drinkwater worden voorzien. Hij heeft het over een ‘opwindende nieuwe weg’ en wijst erop dat zonlicht de grootste en duurzaamste energiebron op aarde is. “Onze ontwikkeling van een nieuw op adsorptie gebaseerd ontziltingsproces met gebruik van zonlicht voor regeneratie is een energie-efficiënte en duurzame oplossing van ontzilting.”

 

MEER INFORMATIE
Artikel in Nature Sustainability (betaald) 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Rudolf Marchand · 5 months ago
    Dit artikel is van augustus 2020. We zijn drie jaren later. Kan ergens ter wereld zo'n installatie aangekocht of gebouwd worden? Voor 5 hm3 / dag = 5 miljard liter water per dag is gigantisch, dat weet ik !!! Bestaan er al grote installaties in werking ?
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Rudolf Marchand · 5 months ago
    Is it today already possible to work with MOF on a very big scale?

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.