secundair logo knw 1

Wint Neolithic na de RIONED innovatieprijs nu met de 3D-geprinte putten ook de InfraTech-prijs voor productinnovaties? I Foto: Neolithic

Een onderwater betonmengsel voor kades, 3D-geprinte putten op maat en kalkbehandeling van klei voor dijkversterking. Deze en nog andere vernieuwende oplossingen vanuit de watersector behoren tot de negen nominaties voor de innovatieprijs van InfraTech.

De 16e editie van deze tweejaarlijkse vakbeurs voor de infrasector wordt van 14 tot en met 17 januari gehouden in Rotterdam. De afgelopen maanden konden bedrijven, overheden, onderwijsinstellingen en particulieren hun innovatieve projecten insturen voor de InfraTech Innovatieprijs 2025.

Het leverde bijna vijftig inzendingen op in drie categorieën: productinnovaties, procesinnovaties en duurzame samenwerking. De prijs is een initiatief van Bouwend Nederland en Rotterdam Ahoy.

Negen nominaties bekend
De negen nominaties – drie per categorie – zijn nu bekend. Het merendeel komt uit de watersector of heeft daarmee een relatie. De projecten zijn geselecteerd door een jury onder leiding van Arno Visser (Bouwend Nederland). De andere leden zijn Joop Polfliet (Gemeente Rotterdam), Diana Beuting (Rijkswaterstaat), Marcel Hertogh (TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam), D’tasha Demmerer (Witteveen+Bos) en Doekle Terpstra (Techniek Nederland).

Volgens de jury blinken de genomineerde projecten uit door een innovatieve benadering van duurzaamheid, efficiëntie en samenwerking binnen de infrasector. De competitie wordt opvallend sterk genoemd. Vooral bij de product- en de procesinnovaties was het voor de jury lastig kiezen.

De partijen achter de nominaties geven op 13 december een pitch. De winnaars van de drie categorieën worden op 15 januari 2025 bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst op het Rijkswaterstaat-paviljoen van InfraTech. Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat overhandigt dan de prijzen.

Nominaties per categorie

Productinnovaties
Neolithec won de RIONED Innovatieprijs 2024 met 3D-geprinte betonnen putten en dingt nu ook mee naar de InfraTech-prijs. Het bedrijf kan in erg kort tijdsbestek de putten op maat ontwikkelen en printen.

De concurrentie komt van Boskalis Nederland en Beens Groep. De inzending van Boskalis heet Buoycrete stabilisatie. Het gaat om een stabiel onderwater betonmengsel met een hoge druk-sterkte en een neutraal drijfvermogen. Dit heeft vooral een grote meerwaarde bij herstelwerkzaamheden van kades; de levensduur wordt met minimaal dertig jaar verlengd.

Beens Groep heeft een drijvend waterstof laadstation gecreëerd. Het volledig modulair systeem zorgt ervoor dat elektrische machines op water en land worden gevoed met groene waterstof, zonder afhankelijk te zijn van vaste stroomaansluitingen.

Procesinnovaties
Kalk in klei, hiermee is Lhoist doorgedrongen tot de laatste drie in deze categorie. Volgens het bedrijf wordt kalk momenteel zelden ingezet bij de versterking van dijken. Een grootschalig golfoverslagexperiment in de Hedwigepolder heeft echter de voordelen daarvan aangetoond, zoals een verhoging van de veiligheid en een verlaging van de CO2-uitstoot.

Dura Vermeer en Heijmans zijn de initiatiefnemers van De Natuurladder. De procesinnovatie helpt bij het ontwikkelen van concrete stappen om milieudoelstellingen binnen projecten te bereiken, door de focus te leggen op leiderschap en gedragsverandering.

De derde nominatie is Smart Grid Charging van BAM. De open-source oplossing laadt wagenparken op met eigen groene stroom, zelfs bij netcongestie.

Duurzame samenwerking
Samen slimmer werken met waardevolle grond. Dat is waarvoor Buyer Group Grondstromen zich sterk maakt. Publieke opdrachtgevers (gemeenten, provincies, waterschappen en Rijkwaterstaat) en marktpartijen die elkaar normaal gesproken niet opzoeken, hebben hierin elkaar gevonden.

De andere nominaties zijn de Asphalt Recycling Train (ART) van Provincie Gelderland en de matchingstool voor circulaire bouwbouwmaterialen van DuSpot en BAM. Bij de ART gaat het om duurzaam wegonderhoud door oude asfaltlagen ter plekke te hergebruiken. De tool zorgt voor de eerste onafhankelijke marktplaats voor circulaire bouwmaterialen die kosten verlaagt, CO2-uitstoot vermindert en materiaalstromen verbetert.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.
Knap om in deze discussie de landbouwtransitie geheel buiten beschouwing te laten. In plaats van het natuurlijk vermogen van de bodem om water vast te houden te herstellen én de watervraag vanuit de land- en tuinbouw drastisch te verminderen, bijvoorbeeld door regeneratieve akkerbouw en voedselbossen, wordt er (weer) voornamelijk naar technologische oplossingen gekeken zoals water opslaan in de diepe ondergrond. Het enige positieve plan is het initiatief rondom het wegsijpelende water van de Brabantse wal. Maar ook dat is symptoombestrijding in plaats van het aanpakken van de oorzaak waardoor dat water wegsijpelt....Hopelijk is de nieuwe dijkgraaf wat meer een visionair als het gaat om structurele maatregelen om water en bodemsturend echt in de praktijk te brengen!
Na mijn mening een totaal verkeerd initiatief. Waarom niet het meetnet inzetten om  juist een overschrijding te voorkomen. Gewoon een kwestie van de normen lager in te stellen en snel ingrijpen als de voorwaarschuwing in gaat.
Duidelijk weer boeren! 
@Maria WitmerJe link is helaas al weer verlopen...
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Je hebt gelijk Herman, regenwater is zachter en zoeter dan sterk voorgezuiverd rivierwater, maar aangaande microverontreinigingen niet per sé schoner. Met RO kun je overigens ook de ionensamenstelling van infiltratiewater aanpassen en ook macro ionen wegnemen. Maar dat zou waanzin zijn. Infiltratiewater dat inzijgt in de centrale delen van de Veluwe neemt namelijk een diepe, zeer lange weg en duikt pas na duizenden (!) jaren weer op buiten de Veluwe. En dus NIET in beken en sprengen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.