Op het terrein van fieldlab The Green Village van de TU Delft is de nieuwe proeftuin Office Lab geopend. Hier worden innovaties voor de verduurzaming van kantoorgebouwen uitgeprobeerd, zoals biobased gevelpanelen, energie-efficiënte klimaatsystemen en slimme waterbesparende- en klimaatadaptieve maatregelen. Een voorbeeld is Slow Flow van AGS Products waarmee regenwater vertraagd wordt afgevoerd van een plat dak.
The Green Village had al de proeftuinen Waterstraat, Hitteplein en Klimaatkwartier en ook nog de satellietproeftuinen Flood Proof Holland en Diergaarde Blijdorp. Gisteren is er officieel Office Lab bijgekomen. Het idee hierachter is dat het halen van de klimaatdoelstellingen (CO2-neutraal en een circulaire economie in 2050) alleen mogelijk is door duurzaam te gaan bouwen en renoveren.
In de proeftuin kunnen onderzoekers en ondernemers oplossingen testen en doorontwikkelen die bijdragen aan het toekomstbestendig maken van kantoorgebouwen. De bedoeling is om hiermee de vertaalslag te maken naar schaalbare producten en systemen.
Realistische kantooromgeving
Eigenlijk gaat het om een vernieuwde proeftuin, want in een eerste versie is de afgelopen jaren al een aantal innovaties getest. Office Lab is nu flink uitgebreid en in een ander jasje gestoken. De proeftuin is ingericht als een realistische kantooromgeving met eindgebruikers.
Directeur Marjan Kreijns van The Green Village wijst op de meerwaarde van experimenteren in een levensechte omgeving. “Het kantoor is een regelluwe en realistische testomgeving waar collega’s werken en waar we ons netwerk ontmoeten. Ook brengen we alle partijen samen om kennis op te doen, uit te wisselen en samen te werken. Dat is een essentiële stap in de opschaling.”
Oplossing voor regenwaterberging
Slow Flow van AGS Products is een van de nieuwe systemen die in de proeftuin worden getest. Het wordt omschreven als een ‘innovatieve en eenvoudige oplossing’ voor regenwaterberging op platte daken. SlowFlow bestaat uit een met tegel verzwaarde aluminium vertragingsring met kleine openingen die zijn geplaatst rondom de afvoer. Slow Flow-tegel I foto: Robert Kroonen
Het dak fungeert op deze manier als tijdelijke buffer, waardoor het hemelwater vertraagd kan worden afgevoerd. Dit helpt overbelasting van het riool bij hoosbuien en piekbuien te voorkomen. Bij het testen wordt vooral gekeken naar de effecten van diverse weersomstandigheden en vervuiling op de doorstroomsnelheid.
Een andere innovatie die wordt uitgeprobeerd is de nieuwste variant van de Plassen & Wassen Combinatie van Dickytec. Met dit speciale urinoir wordt het toilet doorgespoeld met water waarmee iemand zijn handen heeft gewassen. Dat kan zorgen voor een waterbesparing van 3 tot 6 liter per toiletbezoek.
Modulaire bouw in hout
In de berichtgeving van The Green Village worden nog twee andere innovaties genoemd. Bij het bouwen van het kantoor is Sustainer.home toegepast. Het gaat om een duurzaam systeem voor modulaire woningbouw in hout, ontwikkeld door het bedrijf Sustainer. Hiermee worden dezelfde prestaties gehaald als bij massiefhoutbouw maar met het effectieve materiaalgebruik van traditionele houtskeletbouw.
Voor de wandbekleding is wollen designvilt van het Hollands Wol Collectief gebruikt. Wol is van nature brandwerend en isolerend en groeit elk jaar opnieuw aan. Ook heeft de schapenwollen wandbekleding zeer goede akoestische eigenschappen.